Neovisni se predomislili,HSS-ovac se priključio većini, rebalans Proračuna usvojen

S 27 glasova ZA i 21 PROTIV rebalans Proračuna je usvojen

Rebalans gradskog Proračuna usvojen je većinom glasova gradskih zastupnika. Podržali su ga Bandićevi zastupnici, HDZ, Neovisni za Hrvatsku, i HSS-ovac, a protiv SDP i druge oporbene stranke. Niz je kritika upućen na ovaj rebalans. Sandra Švaljek uputila je kritiku da su sredstva za mjeru majki odgajateljica loše planirana.

– Bitno je reći da smo demografski razvoj stavili kao poseban prioritet. Nismo mogli znati koliko će se obitelji prijaviti na ovu mjeru. Mnoge su žene davale otkaz kako bi mogle koristiti ovu mjeru, što je strašno. Ova mjera je mogla doživjeti fijasko, ali ona je uspješna – odgovorila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

No, kritike su se nastavile i dalje.

– Početkom godine usvojen je novi program javne nabave koji je trebao sve olakšati. Program ulaganja u kapitalne objekte smanjuje se na 230 milijuna kuna. Ovaj rebalans pokazuje kako se loše planira u Gradu Zagrebu i iz toga razloga ga neću podržati. Ponovno će zapadni dio grada ostati zakinut za projekte poput bazena u Španskom, doma zdravlja te produžene Baštijanove – kritizirao je Tomislav Stojak.

– Ovo je višegodišnja praksa, koja se pojačava kada su izbori, ovo je višegodišnja stagnacija Grada Zagreba- rekao je Saša Molan.

Unatoč suzdržanosti na sjednicama radnih tijela, HDZ- ovci su danas podržali rebalans.

– Svi projekti koje smo ugradili u proračun našim amandmanima idu i dalje, neka sredstva koja ne možemo objektivno utrošiti ove godine za neke projekte, trebamo prenamijeniti na druge- obrazložio je stav HDZ-a o podržavanju rebalansa proračuna, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Jurković branila je rebalans proračuna, no replicirala joj je Anka Mrak Taritaš.

– Nemojte nam ovdje držati predavanja o tome kako se pravi proračun i kako se on realizira. To svi znamo, a ukoliko se ostvari lex šerif neće biti potrebe za ovakvim raspravama, bit će ‘selo gori, a baba se češlja’ – izjavila je Anka Mrak Taritaš.

Zvane Brumnić usporedio je Grad Zagreb s Agrokorom.

– Vi rebalansirate 25 posto sredstava, što niti jedna tvrtka ne bi uspjela bez velikih problema. Jedna tvrtka je tako radila, pa vidimo gdje je danas – izjavio je Zvane Brumnić.

Ipak s 27 glasova ZA i 21 PROTIV rebalans proračuna je usvojen.