Nekoć veličanstven dvorac u Kerestincu propada

Autor: Daria Simić 11/9/2015 19:37

Usprkos tome što je dvorac Erdödy u Kerestincu spomenik kulture prve kategorije, koji je kroz povijest služio u razne svrhe, još uvijek je zapušten. Nekada veličanstvena građevina danas je još uvijek ruglo. Ipak, ima i onih koji ne gube nadu, a jedan od njih je i student povijesti koji je na društvenim mrežama pokrenuo stranicu, kako bi se podigla svijest javnosti o dvorcu.

– Kad je stranica osnovana prije pet godina osnovana, nije bila kao danas, informativnog karaktera. Njezin cilj bio je pozvati na neke akcije – da se prostor očisti, da se osvijesti gradska vlast, da se počne nešto događati – izjavio je Tomi Tomaško, student povijesti. 
Sam Grad nema sredstava za sanaciju dvorca, no to ipak ne znači da je potpuno zaboravljen. Naš sugovornik naglašava kako se sam dvorac najčešće veže uz krvoprolića koja su se u njemu kroz stoljeća odvijala, ali da se često zaboravlja da dvorac uz povijesnu važnost, ima i lijepu stranu.

– Ono što je najbitnije da je ovaj dvorac upamćen po nekakvim zlodjelima koja su se ovdje kroz povijest odvijala, kada se ovdje prolijevala krv, kako u drugom svjetskom ratu, tako i u domovinskom. Zaboravlja se da je ovaj dvorac bio dom Tome Bakača Erdödy-a, koji je bio heroj svog doba i o njemu je govorila cijela Europa kada je potukao Turke pred Siskom, to bi se trebalo isticati – zaključio je Tomaško.

Usprkos lošem sadašnjem stanju dvorca, nadamo se kako će netko ipak prepoznati njegovu vrijednost i kroz ulaganje, vratiti mu staru slavu.