Najveći broj pritužbi građana dolazi iz Zagreba

Autor: Ivana Šimac 5/8/2014 12:53

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, krajem ožujka predala je Saboru Izvješće za 2013. godinu u kojemu se jasno vidi kako je zabilježen najveći broj predmeta u dvadesetogodišnjoj povijesti ove institucije. Izvješće po prvi puta objedinjuje zaštitu i promociju ljudskih prava i sloboda suzbijanje diskriminacije i djelovanje Nacionalnog preventivnog mehanizma, donoseći analizu i ocjenu stanja ljudskih prava u Hrvatskoj.

– Vi znate da sam ja Hrvatskom Saboru predala izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2013. godinu. Velik dio tog izvješća odnosi se na mogućnosti poboljšanja prava građana u odnosu na lokalnu zajednicu. Tako i u odnosu na Grad Zagreb. Iz Zagreba zaprimamo najveći broj pritužbi građana, što nije neobično, obzirom da u Zagrebu živi najveći broj stanovnika, ali oni se ne odnose samo na postupanje gradskih već i državnih institucija, a dobrom suradnjom se dosta toga može riješiti, pa sam o tome i razgovarala s gradonačelnikom Milanom Bandićem – rekla je nakon sastanka s gradonačelnikom Bandićem, pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Sastanak s gradonačelnikom čini se urodio je plodom, jer i sama pravobraniteljica priznaje kako su doneseni neki ključni potezi i zaključci na kojima je inzistirao i sam gradonačelnik.

– Gradonačelnik je vrlo praktičan čovjek i on za sva postavljena pitanja i iznijete probleme odmah nudi odgovore i rješenja, tako da smo dogovorili zaista neke vrlo konkretne korake u ispunjavanju preporuka koje smo mi dali u izvješću koje smo podnijeli Saboru, a s druge strane dogovorili smo i daljnju suradnju održavanjem redovitih sastanaka na kojima ćemo razgovarati o napretku programa – nastavlja Vidović.

Pučka pravobraniteljica tako je iznijela i viziju kako bi se stanovnici ostatka zemlje morali moći obratiti barem regionalnim uredima pučkih pravobraniteljica u tri hrvatska središta – Osijeku, Rijeci i Splitu. Tako bi građani lakše mogli podnijeti svoju pritužbu, a Vlasti bi to ukazivalo na probleme koji se trebaju riješiti -quid pro quo rekli bi.

– Iz Zagreba je prošle godine bilo 939 pritužbi, što je gotovo dvostruko povećanje u odnosu na proteklu godinu. Ukupan broj pritužbi koje smo zaprimili protekle godine je bio preko tri tisuće. Međutim činjenica da je tako velik broj pritužbi iz Zagreba nije samo zato što ovdje živi najveći broj stanovnika, što vidimo kada usporedimo s brojem pritužbi iz ostalih područja Republike Hrvatske. To nam samo pokazuje kako nismo dovoljno dostupni građanima u tim dijelovima zemlje – pojašnjava pučka pravobraniteljica i nastavlja – Veliko povećanje pritužbi je iz stvarno velikog broja područja. I dalje je najveći broj pritužbi na pravosuđe. Ljudi su nezadovoljni duljinom trajanja postupaka, pa često i sudskim odlukama koje se donose. Veliko povećanje pritužbi je vezano i uz socijalna prava građana, što nije iznenađujuće obzirom da znamo teške socijalne situacije u kojima se mnogi nalaze.

Ono na što se građani najviše žale jest i dalje neefikasnost pravosudnog sustava. Međutim na ljestvice s brojem pritužbi sustiže ih i pitanje socijalnih prava građana. Zabluda kako pritužbi civilnog društva na vladajući sustav nema, pa se odjednom u 365 dana broj pritužbi poveća za više od 60 posto, vjerojatno ne govori da je stanje gore, koliko govori o zasićenosti građana i većoj otvorenosti institucija da čuju sve ove pritužbe.