Nadbiskupija daruje Hrvatskoj 6 milijuna kuna

Autor:: N.I. 12/4/2009 18:08

Dana 4. prosinca 2009. godine, u prostorijama Vlade Republike Hrvatske potpisan je Sporazum o darovanju kojim Vlada Republike Hrvatske i Državni arhiv u Bjelovaru daruju Zagrebačkoj nadbiskupiji nekretnine (poslovnu zgradu, arhivsko spremište i dvorište) na Trgu Eugena Kvaternika 3, u Bjelovaru, za smještaj središnjih ustanova buduće Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Prema istom Sporazumu, Zagrebačka nadbiskupija i Župa Sv. Marka Križevčanina u Zagrebu odriču se prava na naknadu za oduzeto građevinsko zemljište u Selskoj ulici, u Zagrebu. Kako bi se izjednačila vrijednost darovanih nekretnina, Zagrebačka nadbiskupija daruje Republici Hrvatskoj i iznos od 6.263.227,50 kuna.

Potpisnici Sporazuma, gospođa Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH i kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, izrazili su zadovoljstvo što je potpisivanjem ovog Sporazuma dovršen posao na kojem se radilo dulje vremena, čime se ostvaruju uvjeti za smještaj središnjih ustanova buduće Bjelovarsko-križevačke biskupije.