Kardinal Bozanić držat će misu na Svetom Duhu

Autor:: Tina Fišić 12/4/2009 17:26

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u utorak 8. prosinca u 19 sati, održat će euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu, prigodom 75. obljetnice blagoslova i 25. obljetnice posvete crkve.

Kako bi se povezalo duhovno i kulturno djelovanje franjevaca na Svetom Duhu u Zagrebu, izgrađena je 1934. zavjetna crkva sveca svega svijeta. Crkvu je tada blagoslovio nadbiskup Antun Bauer, a bl. kardinal Alojzije Stepinac posvetio je oltar u koji su položene relikvije – kosti sv. Antuna Padovanskoga. To je jedina crkva u svijetu osim Padove, gdje je svečev grob, i Lisabona, gdje je rođen, koja čuva kao relikviju dio tijela sv. Antuna.

Crkvu je projektirao arhitekt prof. Juraj Denzler kao klasičnu građevinu po uzoru na tradicijsku shemu južnohrvatskih ranokršćanskih bazilika s odvojenim zvonikom i modernim odnosom prema obliku koji vremenski i stilski evocira razdoblje srednjeg vijeka – romaniku.


Svake godine građani se okupljaju da bi slavili svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Ove godine njihovo će slavlje uveličat Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji će predvodit misno slavlje.