Lech Walesa se u Zagrebu prisjeća pada komunizma

Autor:: M. M. 12/3/2009 22:22

-.-Igor Kralj /PIXSELL-.-Lech Walesa posjetio je Zagreb kako bi kao jedan od ključnih aktera iz vremena pada Berlinskoga zida sudjelovao na međunarodnoj konferenciji ‘Raspad komunizma u Europi: 1989-2009 – 20 godina poslije’, u organizaciji Centra za obnovu kulture.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Konferencija se održava u hotelu Westin, na čijem slavnom 17. katu susretu s Lechom Walesom se došao susresti i Milan Bandić. U Banskim je dvorima Walesu primila predsjednica Vlade Jadranka Kosor..

Lecha Walesu primio je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić  u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu. Na susretu su bili nazočni poljski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Wieslav Tarka, zamjenik veleposlanika Tomasz Szeratics, predsjednik uprave Zaklade Walesa Piotr Gulzcynski te zagrebački pomoćni biskup mons. Vlado Košić, kao i nadbiskupski tajnik vlč. Željko Faltak.

Walesa je rođen u poljskome Popowu 1943. godine, a 1980. godine s nekolicinom istomišljenika osniva Solidarnost, prvi nezavisni sindikat u tadašnjem Sovjetskom bloku, formiran u tadašnjem Lenjinovom brodogradilištu u Gdanjsku.  Nakon što je 11 mjeseci proveo u zatvoru, 1983. godine vraća se na mjesto električara u spomenutom brodogradilište te iste godine osvaja Nobelovu nagradu za mir.

Walesa je 1990. godine izabran za prvog predsjednika nezavisne Poljske, a tu je funkciju obnašao do 1995. godine. Solidarnost je od radničkog sindikata prerasla u pokret koji je potaknuo i pomogao širenju antikomunističkih ideala u cijelom istočnom bloku, sve do njegovog pada 1989. godine i rušenja Berlinskog zida, najupečatljivije manifestacije sloma te ere.