Ladić: Bili smo nemoćni kada su nam uzimali Dinamo

Dražen Ladić

Autor:: Tin Jandrašek 2/12/2010 10:00

-.-badblueboys.hr-.-Bad Blue Boysi slave povratak imena DinamoBrojni navijači i prijatelji Modrih, 2000. godinu pamte po povratku Svetog imena, koje je, iako službeno bilo izbrisano iz sportske povijesti, zauvijek ostalo u njihovim srcima i navijačkim pjesmama.

Tako će 14. veljače 2010. mnogi, osim Valentinovog, slaviti i 10. obljetnicu vraćanja imena Dinamo, koje je ’90-ih godina bilo zabranjeno.

Bad Blue Boysi su bili jedinstveni u borbi protiv imena Croatia, koje je nametnuo tadašnji predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, jer je po njegovom mišljenju ime Dinamo za sobom vuklo konotacije na neka prošla vremena.

Tuđman je čak napisao pismo u kojemu se obraća Boysima s razlozima njegove odluke o promjeni imena.

– Mi smo uklonili ime Dinama, zato da bismo izašli iz boljševičko – pančevačkog društva, i da bismo nastavili sa svojom hrvatskom tradicijom – stajalo je u predsjednikovom pismu.

O razlozima takve odluke predsjednika Tuđmana, razgovarali smo sa tadašnjim Dinamovcima, Silvijem Marićem i Draženom Ladićem.

Silvio Marić: I Franjo Tuđman je potajno volio ime Dinamo, ali to nije htio priznati

Pixsell-.--.-Silvio MarićU razgovoru nam je Marić potvrdio kako je jednom prilikom dao intervju za jedan magazin u kojemu je otvoreno izjavio kako se Dinamu, tadašnjoj Croatiji, treba vratiti ime. Nakon što je Zlatko Canjuga to pročitao, pobjesnio je.

– Canjuga mi je poručio da nisam normalan, i da je Tuđmanu rekao kako su to novinari sve izmislili. Franjo je i dalje sumnjao u mene, ali me volio pa je prešao preko toga – izjavio je Marić, te nastavio kako se i današnji Dinamov trener, tada njegov suigrač, Kruno Jurčić uhvatio za glavu nakon tog intervjua.

– Kruno mi je rekao da će nas Franjo sve “ubiti” kad to sazna – sada sa smiješkom priznaje Mara, kojemu je ime Dinamo, kako kaže, od ranog djetinjstva predstavljalo pojam navijačkog naboja, te kako mu je izvan pameti bilo da će jednoga dana i zaigrati za najdraži klub.

– Moj je san bio igranje za Dinamo, a ne za Croatiju – završio je Silvio Marić.

Dražen Ladić: Svima nam je bilo teško, ali mi tu nismo mogli ništa poduzeti

Tadašnji vratar Dražen Ladić izjavio nam je kako za njega ime Dinamo predstavlja tradiciju, uspomene i povezanost s navijačima, no nije želio previše zadirati u predsjednikovu odluku.

– Sa ove distance je glupo govoriti da li je Tuđmanova odluka bila ispravna ili ne. Ona se sada čini kao loša, no tada su bila drugačija vremena – pomirljivo je izjavio Ladić, no priznaje kako mu svakako nije bilo svejedno u tim trenucima mijenjanja imena.

– Osjećao sam se bespomoćno, kao i svi Dinamovci, jer mi tu nismo mogli ništa promijeniti – završio je Dražen Ladić.