Zimske službe ostale bez potrebne količine soli

Ralica

Autor:: Tanja Molvarec 2/12/2010 10:23

Snijeg koji cijeli tjedan gusto pada razveselio je djecu, ali ne i Zimske službe u Zagrebu i okolici koji muku muče s nestašicom soli, piše Vjesnik.

– Prema pravilniku iz 1996. godine za županijsku Zimsku službu predviđeno je 1500 tona soli. S obzirom na potrebe, naručili smo 3000, a do sada smo potrošili već 5000 tona soli. Naručili smo još 2000 tona, ali još nisu stigle. Nadamo se pošiljci do idućeg utorka, a sol dolazi iz Maroka i Egipta- izjavio je Zdenko Majzec, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Martina Horvat-.--.-Snijeg je izazvao kaos u prometu, posebno onom autobusnomDodao je da su kritične one ceste kojima prometuju autobusne linije. No ni javni prijevoz nije u potpunosti spreman na snijeg što spremno negira glasnogovornik ZET- Tomislav Jurić.

Prema njegovim tvrdnjama, svih petstotinjak ZET-ovih autobusa ima zimsku opremu koja je u skladu s europskim standardima.

 

Parking mjesta koja nisu očišćena od snijega, vozači nisu dužni platiti

Zagrebačka zimska služba naručila je još 5 tisuća tona soli kako bi bili spremni kada se snijeg počne topiti.

-Očekujemo pošiljku idućeg tjedna, a za sada soli ima dovoljno. Na terenu je 30 specijaliziranih vozila, a čiste se prometnice trećeg prioriteta, odnosno uske ceste i prilazne prometnice. Sljemenska cesta je prohodna, ali budući da ima vozača koji još uvijek nemaju zimsku opremu, policija ih vraća natrag – rekao je Hasan Džombić, voditelj Zimske službe Zagrebačkih cesta.

Što se tiče parkiranja, naplate se obavljaju samo na onim parkiralištima koja su očišćena od snijega.

-Svih 200 naših djelatnika imaju lopate u rukama i čiste parkirališta pod snijegom. Na tim parkiralištima se kazne ne naplaćuju. Budući da nisu obavezni, građani samoinicijativno ne čiste parkirna mjesta- rekao je Mate Kraljević, direktor Zagrebparkinga.


>>> VIŠE O VREMENSKOJ PROGNOZI SLJEDEĆIH DANA PROČITAJTE OVDJE