Kolektivni strah od Uputa u kriznim situacijama

Kostadinka Velkovska

2/18/2011 9:37

Za Valentinovo je grad bio pun događanja. Slavili su zaljubljeni i oni koji to nisu. Gradska organizacija Demokratskog centra grada Zagreba na Trgu bana Josipa Jelačića i na tržnici Dolac podijelila je licitarska srca s lijepom porukom o ljubavi. Svi su sa smiješkom prihvaćali poklon, ali zanimljivo je da je svaki treći građanin upitao koliko to košta. Gledali su s nevjericom kada su dobili odgovor da je to samo dar s lijepim željama. Kao da su naši sugrađani naučeni da samo daju i da su uvijek dužni zbog nečega. Ne vjeruju da mogu dobiti nešto, makar i sitnicu, a da za to ne oštete svoj kućni budžet. Eto dokle smo došli!

Odahnuli smo kad su nam maknuli šatore s glavnog zagrebačkog Trga. Opet smo ugledali njegovu ljepotu, ali ne zadugo! Veselje nam je kratko trajalo! Preko noći eto nama opet šatora! Nekakav sajam domaćih proizvoda! Kao da u gradu nema drugih mjesta za održavanje sajmova! Svi hoće na glavnom Trgu! Zar se na zagrebačkom Velesajmu ne može osigurati jedan paviljon s domaćim proizvodima i rukotvorinama, a koji bi radio tijekom godine? Tu bi se moglo jesti, piti, svirati, pjevati i plesati na opće zadovoljstvo sviju!

Lijepo molim ove koji odlučuju o tome: Nemojte nam nagrđivati trgove! Napravite si sajam u svom dvorištu, ali ne dirajte nam trgove!

Bombardiraju nas nezaposlenošću! Boli glava! Pitam se samo koliki je broj onih koji zaista nemaju posao? Zanimljiv slučaj! Jedna moja prijateljica, vlasnica male tvrtke, tražila je preko Zavoda za zapošljavanje zaposlenike za jedan normalan i nimalo težak posao. Dobila je lijep dopis od Zavoda s popisom nezaposlenih koji će doći na razgovor za zaposlenje! Što mislite koliko ih se odazvalo? NI JEDAN! To je samo jedan od tisuću slučajeva! Da shvati, pametnome dosta!

Zagrepčani u strahu! Kruh kojega i nemaju još će i poskupiti ni manje ni više nego 20%! U Slavoniji čak za 25%! Koji apsurd! Naša žitnica na koju smo jako ponosni nema ni žita ni brašna. Teško nama! Ova vijest jedino ne dira one koji su na dijeti pa ne smiju jesti kruh. Dobro bi bilo da uvedemo kolektivnu dijetu pa ćemo svi biti tanki, vitki i neodoljivi! A zbilja smo neumjereni u konzumiranju kruha – kad je meso skupo!  Uskoro ćemo piti samo vodu! I to onu bez okusa! Bojim se da ni to neće dugo trajati!

Možda će nas svih ovih briga riješiti najavljeni potres? Neki su građani ovih dana u svojim poštanskim sandučićima dobili letak iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama sa velikim naslovom: POTRES! Letak nam lijepo opisuje što je to potres, što trebamo raditi prije potresa, za vrijeme potresa i nakon potresa. Dobro je da su nam stigle upute za krizne situacije, ali ipak se trebalo prije obavijestiti građanstvo o lecima. Ovako se dogodilo  da su se građani prestrašili, uspaničili, jer su dobili dojam da će potres biti odmah sutra ili kroz par dana! Znamo da je u svijetu sasvim normalno da se ovakvim lecima građani informiraju, ali budući mi još nismo ni dio Europske unije, treba nam malo više vremena da se priviknemo na ovakve svjetske trendove. I u državi nam je siguran potres prije izbora, pa bih citirala neke naputke:

1. TIJEKOM POTRESA:

A)     Minimalno se krećite

B)     Nastojte što kraćim putem doći do sigurnog mjesta

C)    Ako ste pod ruševinama ne palite šibice ili upaljače

2. NAKON POTRESA:

A) Budite spremni za ponovno podrhtavanje tla

B) Ostanite mirni i strpljivi

C) Pratite radijski program kako biste čuli vijesti i upute nadležnih službi

D) Pozorno pratite znakove za uzbunjivanje

E) Pobrinite se za kućne ljubimce.

Potres ne ubija, ubijaju građevine i dijelovi građevina!

Evo za danas toliko! Budite mi dobro i nemojte razmišljati o potresu! Preživjela sam potres kad sam bila dijete i još sam živa i zdrava! Ja sam primjer da se potres može preživjeti! Naravno, ako imate sreće! Bok!