Holding jamstvenim fondom spašava projekt Sopnica

Autor:: Sanjin Španović 2/17/2011 16:16

Jamstveni fond od 18 mjeseci najveća je novina ugovora Zagrebačkog holdinga i Hypo Alpe-Adria banke koji su danas potpisali predstavnici ti dviju strana. Tim fondom Holding želi pomoći građanima da se, i unatoč opasnost da ostanu bez posla, daju otkaz zbog kršenja radničkih prava ili ne dobivaju više od dva mjeseca plaće od poslodavca, odluče za kupnju nekih od preostalih 600 stanova u naselju Novi Jelkovec.

Nakon nekoliko mjeseci tihe pripreme, pogrešnih poteza sazivanja press konferencija u stranačkim prostorijama HNS-a Zagrebački Holding konačno je tako predstavio plan spasa za jednu u nizu megalomanskih investicija Milana Bandića. No, ovaj ugovor koji je novina na tržištu u koji Hypo banke planira plasirati više od 4 milijarde kuna, napomenuo je predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović nije ekskluzivan i taj model Holding bi mogao potpisati sa drugim bankama.

Vjerujem da će ova činjenica uspostavljanja jamstvenog fonda potaknuti prodaju stanova. Mi aktivno radimo i pri kraju smo uspostavljanja kontakt centra u prizemlju Holdinga gdje će raditi i predstavnici Hypo banke te će se građani na jednom mjestu moći informirati o kupnji i uvjetima kupnje – ispričao je Čović koji nije odgovorio koliki je plan prodaje stanova u ovoj godini.

-.-Nenad Dugi / CROPIX-.-Šef podružnice Stanogradnja Filko Cezner istaknuo je kako rizik fond snose i Hypo i Holding, ali i da građani neće imati nikakav trošak ukoliko iskoriste jamstveni fond od 18 mjeseci.

– Taj se fond može iskoristiti nebrojeno puta u prvoj polovici otplatnog razdoblja. U tom periodu njegovo plaćanje anuiteta miruje, mi ga preuzimamo, a njegov rok otplate se samo produžuje za 18 mjeseci – rekao je Cezner.

No, na naše izravno pitanje ima li u ugovoru stavka o dodjeli čepića za uši obzirom da je upravo ovaj politički namjesnik HNS-a nezadovoljnoj mušteriji na njezinu primjedbu o buci odgovorio da si kupi čepiće za uši o čemu se pisalo u medijima, odgovor nismo dobili.

Markus Ferstl, predsjednik Uprave Hypo pročitao je unaprijed pripremljeni govor u kojem je izrecitirao: ‘zadovoljstvo sklapanja ugovora sa jednom od najvećih tvrtki u regiji’.

‘Želja nam je odgovoriti na potrebe klijenata te potaknuti prodaju stanova i tako oživjeti tržište nekretnina’- istaknuo je Ferstl.