Kako Iggyju reći pop, a Dylanu bob

Zlatko Gall

Autor: Maja Gujinović 1/20/2010 16:55

Nakon ‘Glazbenog leksikona’ i ‘Velike rock enciklopedije’ koja sadrži čak 900 enciklopedijskih jedinica, Zlatko Gall objavio je još jednu knjigu o glazbi, uz hranu, još jednoj svojoj velikoj opsesiji.

Za razliku od stare političarske poklapalice kojom se svojedobno najavljivao konačni obračun ‘s njima’, a od čega nikad nije bilo ništa, Gallova parafraza u naslovu ‘Kako Iggyju reći pop, a Dylanu bob’ uistinu je obračun s najljepšim godinama rock-mladosti i svega onoga što se podvodi pod modernu pop-kulturu.

Od seciranja turbo-folka do zloupotreba rocka u masovnoj kulturi

Gallovi ogledi su sve samo ne povijesni prašnjavi libar, on svoju poetiku ‘popovanja i bobovanja’ proteže i na današnjicu: od seciranja turbo folka do zloporaba rocka u perverzijama nacionalističke i masovne kulture. U tom smislu čitanje Galla dalo bi se usporediti s katartičnim učinkom slušanja kakvog dobroga tvrdog starog rock-začinjavca.

Promocija knjige ‘Kako Iggyju reći pop, a Dylanu bob: Ogledi iz rock i pop-kulture’ održat će se u četvrtak, 21. siječnja, u 19 sati, u knjižari Profil Megastore u Bogovićevoj 7.