Izmjena Zakona o referendumu u rujnu u Saboru

Milan Bandić

Autor: Sanjin Španović 7/29/2010 16:21

Ukoliko HNS zaista po svojim najavama po hitnom postupku na sjednicu Skupštine u rujnu stavi točku dnevnog reda ”Glasanje o opozivu Milana Bandića”, većina u Skupštini, SDP sa svojim koalicijskim partnerima bit će protiv toga, potvrdilo nam je nekoliko visokopozicioniranih SDP-ovaca, što u Praškoj, što na Iblerovom trgu.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-– Mi smo svoje rekli za Skupštinom kada je Boris Šprem imao izlaganje. Da mislimo da je referendum moguć sada odmah bismo ga raspisali. Dok se ne spusti cenzus od 50 posto za izlaznost mi nećemo riskirati jer ne želimo da Bandić opet uskrsne – kaže nam je jedan SDP-ovac.

Jedan od najbližih stranačkih suradnika Zorana Milanovića izrazio je veliko nezadovoljstvo postupkom HNS-a.

SDP pri kraju pisanja nacrta za izmjenu Zakona o referendumu

– I oni nam trebaju biti koalicijski partneri, a na drugom najvažnijem frontu (prvi je Vlada, drugi očito Bandić, op. a.) djeluju bez konzultacija s nama. I to ih je, ako im je vjerovati, poslao Čačić na tu presicu – kaže naš sugovornik i dodaje kako daleko od toga da oni ništa ne rade na planu ”skidanja kralja Bandića s trona na Trgu Stjepana Radića”.

– SDP je ovih dana pri kraju pisanja nacrta za izmjenu Zakona o referendumu i ukoliko u dogledno vrijeme Vlada to ne stavi u Saboru na dnevni red, naša će stranka poslati taj prijedlog u proceduru – kažu nam s Iblerovog.

HDZ, tj. Vlada, naime, za rujan u Sabor misli poslati isključivo rebalans, te tvrde da ne mogu na istoj sjednici raspravljati o dvije tako važne točke.

– Itekako mogu. Listopad je prekasno, ali očito to njima ne paše. Ponavljam, ako neće oni, mi ćemo poslati u Saboru prijedlog izmjene Zakona o referendumu – odgovaraju SDP-ovci.

U Slučaju da dođe do referenduma sve stranke i nezavisne liste u Skupštini (ne zna se jedino stav HSS-a) pozvat će svoje birače da izađu na referendum i glasaju za Bandićevu smjenu.