Gong i Maja Đerek: Loše se upravlja državnim nekretninama

Republika Hrvatska suočava se s korupcijom, klijentelizmom i lošim upravljanjem javnim resursima i imovinom. Državnim nekretnima upravlja se neučinkovito i netransparentno. Stoga, udruga Gong u suradnji sa zviždačicom Majom Đerek napravila je analizu (Ne)upravljanje državnim nekretninama – netransparentnost, potencijal i preporuke.  Sanja Pavić, suradnica na projektima i aktivnostima Gonga otvorila je predstavljanje analize te naglasila važnost istupa Maje Đerek koji je razotkrio pogodovanje u dodjeli državnih nekretnina. Maja Đerek, predsjednica Udruge za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača Razvoj navela je probleme u vezi upravljanja državnom imovinom, s obzirom na svoje iskustvo u tom polju.

Ne postoje jasni i nedvojbeni kriteriji za upravljanje državnom imovinom, čime onda one postaju lak plijen za vladajuće i njihove prijatelje. Zbog toga su poslovna zajednica i obrtnici koji legalno plaćaju i ulažu u državnu imovinu stavljeni u neravnopravni položaj. Za učinkovito upravljanje državnom imovinom i transparetnost nužna je digitalizacija, a loše upravljanje državnim nekretninama ogroman je gubitak za državni proračun.

“Loše upravljanje državnom imovinom treba brinuti sve građane, jer je to novac svih nas, koji se može uložiti u neke druge socijalne projekte, razvoj poduzetništva. A u ovom trenutku loše upravljanje dovodi u neravnopravan položaj cijelu poslovnu zajednicu”, naglasila je zviždačica Maja Đerek. U svojoj analizi su uključili potencijale i preporuke za bolje upravljanje državnim nekretninama.

https://gong.hr/wp-content/uploads/2022/10/Neupravljanje-drzavnim-nekretninama-Netransparentnost-potencijal-i-preporuke-1.pdf

Damir Marković, potpredsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba istaknuo je kako je nužno očuvati identitet grada te da profit ne bi trebao biti na prvom mjestu onih koji donose političke odluke. Obrtnicima dolazi egzistencija u pitanje. Oni koji uredno plaćaju i tradicijsku su tamo preko 100 godina bi morali izaći iz svojih prostora jer će morati ići na licitaciju. Zato Marković poziva na izmjenu zakona kojim bi se prepoznala važnost tradicijskih obbrta i očuvala vizura grada.