Gavella i Kerempuh pozdravljaju naplatu domjenka

Švedski stol za goste Shamballe na dočeku 2009.

11/21/2009 11:03

Budući da su se na jučerašnjoj premijeri komedije-baleta ‘Građanin plemić’, izvedenoj u Hrvatskom narodnom kazalištu,  kazalištu, mnogi uzvanici zapanjlili naplaćivanjem hrane i pića, istražili smo kako ravnatelji drugih zagrebačkih kazališta gledaju na taj događaj.

>> PREMIJERA GRAĐANIN PLEMIĆ: Raskošna produkcija i domjenak koji se plaća

 

Darko Stazić, ravnatelj gradskog dramskog kazališta Gavella je i sam prisustvovao jučerašnjoj premijeri, a tu prijelomnu odluku HNK u svezi čašćenja uzvanika pozdravlja.

– Na tu situaciju gledam sa simpatijama, drago mi je da se ta praksa počela udomaćivati i kod nas. Mislim da bi to trebao biti put i za ostala domaća kazališta – kaže ravnatelj Stazić, priznajući kako to do sada ipak nije bila uobičajena praksa te dodajući kako je HNK vrlo spretno izveo i domjenak i naplatu hrane i pića.

– Kazalište dovoljno počasti uzvanike na premijeri samom predstavom, što je i bit. Suština cijelog događanja i jest predstava, a ne hrana – osvrnuo se Stazić, asocirajući na dobro poznate situacije u kojima se na premijerama katkad veća gužva stvara oko stola s hranom nego u gledalištu.

– Osobno sam sretan što je bilo tako. Vrlo su ružne gužve koje se inače stvaraju oko ponuđene tople hrane – dodao je ravnatelj Stazić, napominjući kako je u HNK jučer ‘sve izgledalo vrlo ukusno  i lijepo’.

Nadalje, Darko Stazić je progovorio o tome kako je izgledala posljednja premijera u Gavelli. Bilo je odlučeno, naime, da se hrana uzvanicima neće nuditi, već samo piće.

– U ovim je vremenima neprimjereno trošiti novac na catering, umjesto na pametnije stvari, kao što su primjerice program kazališta i uvjeti rada u njemu. Važnije je imati uvjete rada u kazalištu, nabaviti računala i unaprijediti posao, nego novac trošiti na hranu i piće- zaključio je ravnatelj Gavelle.

Ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština također se slaže s ‘recesijskom mjerom’ naplate hrane i pića na premijeri.

– Praksa nije uobičajena, ali su vremena takva da se moramo priviknuti. Osobno podržavam stav intendantice Ane Lederer, budući da je i u svijetu slično – izjavljuje Ljuština, pojašnjavajući kako nije riječ o nikakvoj prisili na gledatelje.

– I druga će se kazališta morati ugledati na taj model – dodao je ravnatelj Kerempuha, objasnivši kako to kazalište trenutačno nema premijera niti tehničkih uvjeta da prodaje hranu, već samo piće, što će u budućnosti i činiti ako situacija ostane ovakva.

Piše: M. M.