Nakon raskošne premijere naplaćivali domjenak

Autor: Maja Gujinović 11/21/2009 9:44

Mjesto više tražilo se sinoć u gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta, gdje se premijerno prikazala komedija ‘Građanin plemić’, najavljivana kao jedna od najambicioznijih produkcija ovog kazališta. Po reakcijama publike nakon premijerne izvedbe i smijeha u gledalištu, ovo uprizorenje Molièreovog djela o skorojeviću uvjerenom kako se status u društvu može kupiti novcem, ispunilo je sva očekivanja.

Iskusna režija Krešimira Dolenčića, raskošna scenografija i kostimi, koreografija za koju je bila za zadužena stručnjakinja za barokni ples, Engleskinja Mary Collins; sve je to nagoviještalo Molièreovo doba u kojem je i original nastajao, ali sa zaokretom u suvremeni svijet. Isto se tako i radnja komedije, stara gotovo četiri stoljeća, bez problema mogla prevesti u naše vrijeme. Glavni lik, priprosti no bogati građanin Jourdain, kojeg je odlično odigrao Siniša Popović, žarko želi postati dio plemstva, no to mu ne polazi za rukom.

Lik stvoren prije četiri stoljeća zvuči kao današnji političar bez vokabulara

Kako bi došao do plave krvi Jourdain ide tako daleko da svojim plemićkim prijateljima, koji se naravno s njim druže samo zbog novaca, priređuje raskošne gozbe, unajmljuje plesače i svirače.

Jourdain je posebno nasmijavao publiku, koja je vjerovatno u njemu prepoznala nekog od današnjih novopečenih bogataša bez manira, ili pak političara bez vokabulara. Popović se igrao s naglaskom svog lika tako da je Jourdain jedan trenutak zvučao kao kao slavonski bećarac, da bi trenutak poslije zapjevao pjesmu nalik na gangu.

Riječi te pjesme, sigurno ne slučajno, neopisivo podsjećaju na pjesmu jednog hrvatskog pjevača koji nikako da zapjeva u pulskoj Areni.

– Htjeli smo Jourdaina označiti dijalektom ali pri tome se ne izrugavati određenom podneblju ili podrijetlu. Ne zbog toga da se ne zamjerimo nekom moćniku, već da ne umanjujemo okvire te osobe. On je zato mješavina svega, pri tome smo htjeli pokazati da takvih ‘moćnika’ svugdje ima. Nažalost previše – rekao je Siniša Popović nakon izvedbe.

>>>VIŠE O PREDSTAVI I RAZGOVOR S KREŠIMIROM DOLENČIĆEM MOŽETE ČITATI OVDJE

Odlični glumci i bogati kostimi inspirirani barokom, no sa suvremenim zaokretom

Osim njega naglaskom je nasmijavala i Zrinka Cvitešić, glumeći grubu, grbavu i šepavu služavku Nicole, ulogu za koju je morala proći jednu od većih fizičkih transformacija u dosadašnjoj karijeri.

Posebno uvjerljivi bili su i Livio Badurina u ulozi učitelja plesa, Barabara Vicković kao koketna markiza Dorimène te Alma Prica kao odriješita, ali prizemljena gospođa Jourdain. Karaktere sviju likova dodatno su opisali i detaljni i predivno obojani kostimi Ane Savić Gecan.

– Na ideji i crtežima sam počela raditi prije pet mjeseci. Za izradu nam je trebalo dva i pol mjeseca, pa smo mogli biti detaljniji. Inače se radi u dva tjedna, ali kako smo prva premijera, imali smo malo više vremena. HNK je definitivno jedino mjesto gdje je to moguće izvesti jer je za to potreban cijeli pogon ljudi – objasnila je Savić Gecan.