FOTO: Arsen Dedić na čelu nove udruge umjetnika

Autor: Bojana Križić 12/17/2009 8:50

-.-Davor Hranjec-.-U Muzeju za umjetnost i obrt svoje je djelovanje predstavila neuobičajena udruga – Umjetnički orkestar. Na čelu s tri počasna predsjednika, Arsenom Dedićem i Zvonkom Špišićem te posmrtno proglašenim počasnim predsjednikom šansonjerom Ivicom Perclom, predstavili su na svojoj prvoj skupštini samu udrugu i njen rad.

Cilj je udruge prvenstveno ujediniti umjetnike iz različitih polja tj. umjetnike koji stvaraju u više grana umjetnosti. Ovom su prilikom, upravo zbog toga, na zidovima Muzeja za umjetnost i obrt bile obješene slike poznatih muzičara među kojima su Davor Gobac i Jadranka Bastajić Yaja, a sve je bilo popraćeno odličnim glazbenim programom.

Arsen Dedić, Zvonko Špišić, Boris Leiner, Piko Stančić, Žan Jakopač, Ivica Propadalo, Adonis Dokuzović, Branko Bogunović Pif, Boris Hrepić, Vitold Košir, Krešimir Ivić, Nenad Reberšak, Jasna Bilušić, Ivan Ivoš Ići samo su neka od imena koja su uključena u radu skupštine Umjetnički orkestar nastale iz, kako kaže predsjednik odbora Ivan Ivoš, potrebe da se pomogne društvu prolazu kroz gorke kulturne promijene koje prolazimo.

-.-Davor Hranjec-.-– Da se glazbenici bave i drugim oblicima umjetnosti nije nikakvo čudo – kaže nam Arsen Dedić nabrojivši velika imena svjetske glazbe kao primjer.

– Glazba se događa na poprištu, a jasno je na dan od života na sceni nakon nekog vremena ne bude dobro. Ovo je umjetnost koja se stvara u samoći, nedjeljna umjetnost – govori nam Arsen, koji je za ovu priliku izrecitirao svoju božićnu pjesmu ‘Mir ljudima zle volje’.

Umjetnički Orkestar proizišao je iz projekta Likovni orkestar predstavljenog u ZKM-u davne 1999. Od stada su održavali izložbe i koncerte, no ovom su ga udrugom odlučili ozakoniti kako bi se organizacija predstavljanja bila jednostavnija, a proširili su ga i na umjetnike ‘neslikare‘. Od sada sadrži i pisce, glumce, kipare, a otvoreni su i za sve ostale vidove umjetnosti.

U sljedećoj godini najavljuju veliku izložbu u Zagrebu, no i promociju i prikupljanje članova u svim krajevima lijepe naše, izdavanje mape radova s kratkim biografijama svakoga člana te veliki vanjski, negalerijiski happening kako bi promovirali svoju udrugu javnosti.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU S PREDSTAVLJANJA UDRUGE UMJETNIKA