Dolenec: Sva sredstva koja su na raspolaganju za predškolski odgoj i obrazovanje treba uložiti u povećanje kapaciteta vrtića.

Na konferenciji za medije zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec osvrnula se na mjeru roditelj odgojitelj.

“Vezano uz najavljeno okupljanje udruge roditelja odgojitelja, želim podsjetiti da je udruga isto tako organizirala okupljanja pred Gradskom skupštinom najavivši 7000 do 10 000 njihovih prijava i neupisane djece. 1537 korisnika mjere se prijavilo za upis djece u vrtić i 80 posto tih zahtjeva je uvaženo. Svi korisnici mjere roditelj odgojitelj ostvaruju pravo na novčanu naknadu Grada Zagreba i mogli su upisati dijete u vrtić. Što se tiče najava alarmantnog stanja iz perspektive te skupine ona se nije ostvarila. 80 posto korisnika upisalo je dijete u vrtić i nastavit će primat naknadu Grada Zagreba do daljnjega”, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Dodala je što misle o prijedlozima opozicijskih zastupnika u Gradskoj skupštini da se roditelje neupisane djece u vrtiće kompenzira novčanom naknadom.

“To vidimo kao novo izdanje mjere roditelj odgojitelj. Sve subvencije Grada Zagreba koje idu prema vrtićima moraju biti vezane uz vrtićki sustav, a ne uz subvencije, kao što su novčane naknade. Prije svega, dva su glavna argumenta. Prvi je da sve sredstva koja možemo, trebamo uložiti u povećanje kapaciteta i zapošljavanje ljudi koji rade u vrtićima. Drugi argument – ovakvom novčanom naknadom mogli bi potaknuti brojne roditelje koji do sada ne traže mjesto u vrtiću da ga potraže. U Gradu Zagrebu ove godine 31 000 djece upisano je u gradske vrtiće, oko 5000 u privatnim vrtićima. Govorimo o 36 000 djece u sustavu, ali djece te dobi u Zagrebu ima oko 46 000” istaknula je Dolenec.

Zaključila je kako brojni roditelji ne traže mjesta u vrtiću za svoju djecu. Gradska uprava smatra da sva sredstva koja su na raspolaganju za predškolski odgoj i obrazovanje treba uložiti u povećanje kapaciteta vrtića.