Dolenec: Izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba velik broj umirovljenika prvi put dobiva pravo na besplatni godišnji kupon za Pretplatnu kartu ZET-a

Grad Zagreb proširuje pravo na besplatni kupon za Pretplatnu kartu ZET-a na velik broj umirovljenika i starijih osoba. Radi se o najvažnijoj izmjeni Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba. Odluka o socijalnoj skrbi Grada Zagreba u javnom savjetovanju je od 21. srpnja do 20. kolovoza 2023.

“Grad Zagreb stavio je u javno savjetovanje Odluku o socijalnoj skrbi koja ima bitne izmijene. Niz bitnih izmjena koje se tiču različitih socijalno ugroženih skupina. Ovdje bih samo izdvojila jedan program koji je dugogodišnji program Grada Zagreba, a to je besplatna karta ZET-a godišnji pokaz za umirovljenike. Taj program traje već više od desetljeća, no cenzus se nije mijenjao već jedanaest godina. Cenzus je bio 424 eura. To je bio iznos mirovine. Ako ste imali tu ili nižu mirovinu bili ste obuhvaćeni besplatnim pokazom Grada Zagreba. S obzirom na to da je proteklih godina bilo nešto povećanja mirovina, dio umirovljenika je ispadao iz tog programa. Odlučili smo povećati taj cenzus, ne samo da obuhvatimo samo one koji su izašli iz programa, nego da značajno zahvatimo veliki broj umirovljenika i osobe starije životne dobe koje žive u Zagrebu”, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Dodala je kako je prijedlog u javnom savjetovanju da se dohodovni digne na 560 eura, što je iznos minimalne plaće u Republici Hrvatskoj za ovu godinu. Time bi velik broj umirovljenika po prvi put stekao pravo na besplatni godišnji kupon za Pretplatnu kartu javnog prijevoznika ZET-a.

“Prema podacima koje imamo za ovu godinu i prema podacima koje imamo o iznosima mirovina umirovljenika u Zagrebu to bi obuhvatilo do 20 000 umirovljenika. Znamo da je to izuzetno važan i popularan program. On olakšava mobilnost, socijalnu uključenost, smanjuje troškove života tako da mislimo da je ovo važna mjera koja bi se trebala usvojiti u rujnu na sjednici Gradske skupštine. Nakon toga bi novi cenzus vrijedio. U tim predloženim izmjenama ima drugi niz važnih prijedloga pa pozivam zainteresiranu javnost da se uključi u javno savjetovanje do 20. kolovoza, a onda ćemo detaljnije o svim izmjenama razgovarati početkom rujna”, objasnila je Dolenec.

Osim umirovljenika, predloženim izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi uvode se nova ili povećavaju postojeća prava vezano uz besplatni godišnji kupon za Pretplatnu kartu ZET-a i za još dvije kategorije građana. Prvo se odnosi na besplatni godišnji kupon za Pretplatnu kartu ZET-a za redovite učenike i studente te učenike i studente s teškoćama u razvoju koja su smještena u ustanove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji na području Grada Zagreba, a koja nemaju ispunjen uvjet prebivališta na području Grada Zagreba. Drugo se odnosi na besplatni mjesečni kupon za Pretplatnu kartu ZET-a za žrtve nasilja u obitelji (uključujući i djecu) smještene u skloništa na području Grada Zagreba, koji nemaju prebivalište u Gradu Zagrebu, a to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.