Cijepljenje protiv svinjske gripe u siječnju

11/20/2009 18:45

Od početka pandemijske gripe u Zagrebu je prijavljeno 400 osoba od kojih je kod njih 109 i laboratorijski potvrđena svinjska gripa. Sve preboljele prethodne gripe ne pružaju zaštitu od pandemijskog soja jer je to novonastali virus

– Iako se sezonska gripa očekuje uobičajeno koncem prosinca, cijepljenje će početi u prvim danima studenoga. Međutim, pandemijska ili svinjska gripa (AH1N1) u Hrvatskoj već cirkulira, a službeno je evidentirana još u srpnju. S cijepljenjem protiv svinjske gripe krenut će se početkom siječnja. Inače, ovih dana bilježimo učestaliji broj pacijenata sa simptomima sličnim gripi – kaže dr. Vladimira Lesnikar, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’. 

– Uz određene količine antivirotika, koje dobivaju iz nacionalnog programa, Grad Zagreb, kaže epidemiologinja, kupio je i 50.000 doza tamiflua te 15.000 doza relenze. Tamiflu se daje djeci u sirupu, a odrasli ga uzimaju u kapsulama. Relenza se uzima u spreju poput inhalatora, a pogodna je kod osoba s oštećenom funkcijom bubrega.

Tečajevi za zdravstvene djelatnike od 10. studenoga


Gradski ured za zdravstvo i Zavod u Mirogojskoj od 10. studenoga organizirat će tečajeve za liječničke timove, medicinske i patronažne sestre, liječnike školske i obiteljske medicine, pedijatre i druge službe o tome kako se ponašati u slučaju pandemijske gripe.

Pomoć je u slučaju potrebe ponudio i Hrvatski Crveni križ. Zavod i njegove područne ispostave u stalnoj su vezi sa školama, dječjim vrtićima, domovima za stare i nemoćne i drugim ustanovama gdje prate stanje s pandemijskim sojem.

Poželjni planovi ponašanja i rada


Tvrtke bi, kaže epidemiologinja, trebale načiniti planove ponašanja i rada u slučaju većeg pobola ljudi. Tim više, jer teoretski se, ističe Lesnikar, istodobno može oboljeli od sezonske i svinjske gripe.

– Ne znamo može li tada doći do rekombinacije i stvaranja nekog novog virusa – kaže Lesnikar te dodaje da ovog tjedna bilježe porast oboljelih školaraca i male djece. P

roblem je kod pobola od gripe i to što su ljudi uglavnom u zatvorenim prostorima pa se zaraza lako prenosi. Svi oboljeli sa simptomima sličnima gripi mogu se javiti u ambulantu za gripu u Mirogojskoj 16 od 8 do 20 sati.

Piše: Snježana Rajačić/Vjesnik