Dugoselski prijevoz: 7 polazaka za 15 putnika

11/20/2009 18:24

Premda je od samog uvođenja bilo evidentno da se radi o neisplativom projektu, s nedovoljno istraženim razlozima njegovog pokretanja, javni gradski prijevoz u Dugom Selu svakim danom sve više pokazuje svoju neopravdanost.

Naime, ovih dana gradonačelniku Dugog Sela stigla je tražena analiza gradskog prijevoza za 2009. godinu, koju je izradio koncesionar tog prijevoza – Čazmatrans d.d. Od početnih sedam linija, zbog nedostatka putnika, preostale su još samo dvije; prva od željezničke stanice preko Martin brega ponovo do željezničke stanice; te druga od željezničke stanice do Novog groblja pa preko Lukarišća, ponovo na Novo groblje i željezničku stanicu.


U razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada u gradskom je prijevozu prevezeno ukupno 5382 putnika, što, stoji u izvješću, znači 538 putnika mjesečno, odnosno 21,5 putnik dnevno, od čega njih samo 15 plaća kartu. Naime, od 5382 putnika 3982 su s kupljenom kartom, a ostalo su umirovljenici koji se voze besplatno.


Zanimljivo je da je s uvođenjem iskaznica za umirovljenike naglo pao i njihov broj u autobusima, a mnogi od njih 140 koji imaju godišnju kartu, uglavnom je ne koriste. Također je zanimljivo da u 2009. godini nije prodana niti jedna mjesečna karta u gradskom javnom prijevozu. Osim toga zanimljivo je da se ne radi o putnicima koji redovito putuju, već statistiku u pravilu povećava ponedjeljak kada se održava tjedni sajam u Dugom Selu i kada se u dugoselskim gradskim autobusima zna ‘nagužvati’ i desetak ljudi.


Puno bolja statistika nije niti ukoliko se uzme u obzir cjelokupno razdoblje od uvođenja javnog prijevoza u Dugom Selu. Od 1. listopada 2005. do 31. listopada 2009. godine prevezeno je svega 30 277 putnika, što dnevni prosjek povećava na 24,7 putnika, ali treba napomenuti da je u početku bilo puno više polazaka nego sada. Sadašnjih pak sedam polazaka, u odnosu na 15 putnika s plaćenom kartom, znači svega 2 putnika dnevno po polasku, što s obzirom na sredstva izdvojena iz proračuna govori da bi bilo daleko bolje da grad kupi osobno vozilo i plati vozača koji će besplatno ‘taksirati’ gradom, a možda bi jeftinije bilo čak i da se putnicima na kredit od sedam godina kupi automobil manje klase.


Isplativost projekta  grad će u svakom slučaju morati preispitati, zaključuju u gradskoj upravi Dugog Sela, ali će morati razmotriti i kontraargumente kao što su primjerice da je postojanje javnog prijevoza jedan od prerogativa grada, te da   niti javni prijevozi u drugim gradovima, uključujući i Zagreb, nisu u mogućnosti opstati bez subvencija gradova.
 
Piše: Nenad Haleuš Mali