Čekaju li nas opet studentski prosvjedi?

Autor:: Ana Zorić 1/27/2011 10:34

Studentski zborovi četiriju fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uputili su rektoru, prof. dr. sc. Aleksi Bjelišu i Senatu Sveučilišta u Zagrebu javni zahtjev za poništavanje izbora za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i hitno raspisivanje novih.

– Već osam mjeseci nemamo odgovora, jučer smo na adresu rektorata poslali dopis o poništavanju izbora – rekao nam je Sanjin Marion, predsjednik studentskog zbora PMF-a, koji dodaje:

– Iskreno se nadam da će se naši zahtjevi zadovoljiti jer su temeljeni na zakona i nema razloga da ih se zaobiđe.

Javni zahtjev upućen je zbog niza nepravilnosti zabilježenih na izborima koji su se u više navrata održavali između svibnja 2010. i siječnja 2011. godine, a 25. i 26. siječnja 2011. po treći se put ponavljaju na Ekonomskom fakultetu.

Raspisivanje izbora mjesec i pol dana nakon predviđenog roka, nezainteresiranost i neupućenost izbornih povjerenstava za izborni postupak, diskriminacija brucoša koji nisu mogli glasati, sumnje u malverzacije s izbornim materijalom koji već više od osam mjeseci stoji pohranjen bez neovisnog nadzora i bez objavljenih izbornih rezultata samo se neke od nepravilnosti koje studenti navode u priopćenju.

Podršku zahtjevu do sada su dali i Studentski zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta.