Morat ću smijeniti direktore koji su me razočarali

Ivo Čović

Razgovarao:: Sanjin Španović, Video:: Andrej Polak i Mislav Jujnović, Foto:: Zvonimira Ivanišević 1/27/2011 10:47

Zagrebački holding prošlu je godinu završio sa minusom od oko 400 milijuna kuna. Od tog minusa najveći dio prouzročio je ZET koji u 2010. bilježi minus od oko 250 milijuna kuna. Potvrdio je to u intervjuu za portal Zagrebancija.com Ivo Čović, predsjednik Uprave Holdinga.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-– Do sredine godine naše je poslovanje išlo po planu i očekivali smo završetak godine na pozitivnoj nuli, pogotovo pod uvjetom da smo prodali neku nekretninu u iznosu od 100 milijuna kuna. No, sredinom godine su krenuli problemi, pogotovo zbog rebalansa proračuna gdje je ZET-u srezan iznimno veliki iznos subvencija – rekao je Čović u intervjuu.

ZET je najveći problem u Holdingu zbog odnosa sa gradonačelnikom Bandićem

ZET je, priznaje Čović, jedan od najveći problema i zato se nada će se sa ljudima iz Gradske uprave sjesti i dogovoriti kako riješiti taj problem. Čović se u intervjuu za Zagrebancija.com trudio biti iznimno pomirljiv prema Milanu Bandiću, no ipak je priznao kako smatra da je najveći dio problema Holdinga nastao zbog megalomanskih političkih ambicija gradonačelnika.

– Bilo je puno političke neodgovornosti sa nekim projektima – kaže Čović koji ističe kako takvih slučajeva više ne može biti, pogotovo obzirom na stanje u kasi Holdinga, ali i grada Zagreba.

– No, mi isplaćujemo sve obveze iz investicija. Nedavno smo isplatili zadnju ratu za tramvaje i buseve ZET-a. Problem je što neke planirane akcije nismo uspjeli napraviti zbog financijske krize, prvenstveno prodaju stanova u Sopnici, moguću prodaju zemljišta Gredelj i slično. Tu gubimo veliki novac jer moramo podmirivati komunalne naknade, struju, održavanje i ostale troškove za te stanove. Ali te investicije su ovdje i jedna uspješna prodaja zemljišta ili većine stanova uspjela bi izvući Holding iz dosta problema – rekao je Čović.

Čović: Najjeftinije stanove u Hrvatskoj ćemo prodavati sa najpovoljnijim kreditnim uvjetima u Hrvatskoj

Osim toga, Čović je najavio i neke novitete oko prodaje praznih stanova u Sopnici i Jelkovcu.

– Uskoro ćemo javnosti predstaviti opciju prodaje stanova u Sopnici s najpovoljnijim kreditnim uvjetima u Hrvatskoj. Osim toga jamčit ćemo bankama otplatu tih kredita kroz poseban fond koji će pomoći građanima ako ostanu bez posla ili ako imaju financijskih problema. Kroz taj fond bi pomogli ljudima u tom grace periodu kako bi se snašli, ali i da budu sigurni da mogu krenuti u tu investiciju kupnje stana – rekao je Čović.

Cijena stanova, nastavio je, neće se mjenjati.

– Ova cijena stanova je na rubu naše isplativosti, tako da više ne možemo smanjivati cijenu – dodao je predsjednik Uprave Holdinga.

Neki direktori su razočarali i traži se njihova zamjena

Čović se osvrnuo i na izbor direktora podružnica. Rekao je kako se nada da više neće imati obvezu Skupštine da direktore bira javnim natječajem.

– Mi možemo to provoditi, kao i headhunting, ali ne u svim situacijama. Ja ne skrivam da smatram da ta odluka nije baš najpametnija i da smatram da je javni natječaj zadnji način izbora – dodao je Čović.

Obzirom da je od izbora prošlo dosta vremena upitali smo Čovića koliko je zadovoljan sa izborom direktora Holdinga.

– Dobro smo prošli (smijeh). Neki su me jako iznenadili, neki su iznad očekivanja, ali ima i nekih koji su podbacili. Zato uopće ne treba iznenaditi ako u narednom periodu zahvalim nekim ljudima i odlučim se zamjeniti neke direktore – najavio je Čović smjene direktora.

Što je još sve Čović otkrio u jednosatnom intervjuu pogledajte u nastavku u videointervjuu: