Čak 35 milijuna kuna odlazi za infrastrukturu

Autor:: Nenad Haleuš Mali 12/1/2009 9:06

Za razliku od ovogodišnjeg proračuna Grada Dugog Sela koji, prema drugom rebalansu, iznosi gotovo 98 milijuna kuna, gradski proračun za 2010. godinu iznosit će 81,6 milijuna kuna – čulo se na današnjoj sjednici gradskog vijeća Dugog Sela na kojoj se raspravljalo o prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Da stanje s gradskom kasom ipak nije tako tragično pojasnili su gradonačelnik Vlado Kruhak i pročelnik za financije Miljenko Brezak. S obzirom da je u ovu godinu prenijeto čak 26 milijuna kuna od prodaje gradskog zemljišta u protekloj godini, a u slijedeću će godinu biti prenijeto svega 5 milijuna, proračun za 2010. godinu bit će na razini ovogodišnjeg, odnosno čak nekoliko posto viši ukoliko se uzmu u obzir samo izvorni prihodi proračuna.

 
Takvo je planiranje realno, zaključio je Brezak, a u skladu je i s naputkom koji je o planiranju proračuna dostavilo Ministarstvo financija.
S obzirom na ovakvo stanje, neće stati niti izgradnja infrastrukture, dodao je Kruhak, najavivši da će se u ovu stavku uložiti čak 35 milijuna kuna, što je gotovo pola proračuna.
S ovakvim obrazloženjem nisu bili zadovoljni vijećnici oporbenog SDP-a i HNS-a koji smatraju da je upitno kako će se prikupiti i prihodi planirani za ovu godinu, a posebice oni u slijedećoj. Ipak oporbenjaci su imali i znatnih primjedbi na smanjenje rashodovnih stavki, posebice za djelatnost kulture, na čemu im je zamjerio gradonačelnik rekavši da se ponašaju neracionalno jer smatraju da će prihodi biti manji, a unatoč tome i dalje inzistiraju na zadržavaju potrošnje.

Da će neke rashodovne stavke ipak biti smanjene svjedoči, međutim, činjenica da će uređenje zgrade bivšeg Doma HV-a, Kulturnog centra za posjetitelje, Društvenog doma u Prozorju, kao i  bivšeg restorana Športski, ipak morati pričekati iduću godinu.