Bandić je protuzakonito htio ukinuti naknade

Milan Bandić je jedan od članova GSV-a

Autor: 7/9/2010 15:02

Rebalansom proračuna zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić namjeravao ukinuti sve naknade upravnih vijeća i ustanova koje su u gradskom vlasništvu ili u kojima Grad ima vlasnički udjel

Pročelnik gradonačelnikovog ureda Vidoje Bulum iznio je taj prijedlog pred Skupštinskim Odborom za statut, te ga obrazložio činjenicom da Grad jednostavno nije imao novca. Dodao je da je to bila posljednja stavka koja je došla na raspravu i na vrlo kreativan način objasnio da, kad su došli do nje, shvatili su da je sav novac već potrošen.

Bulum je dodao da je Zagreb jedini grad u Hrvatskoj koji isplaćuje novac za upravna vijeća.

SDP-ovac Tomislav Saucha ”poklopio” je Buluma i ustvrdio da to nije točno.

– Pronašao sam tri velika grada u Hrvatskoj koji isto tako plaćaju naknade za upravna vijeća – rekao je Saucha, koji je optužio Buluma da namjerno pokušava stvoriti iskrivljenu sliku rasipničkog ponašanja u Zagrebu.

Saucha: Tu nije riječ o pukoj štednji

-.-Anto Magzan/ Pixsell-.-Dodao je da bi ukidanje naknada dovelo u pitanje funkcioniranje ustanova u gradskom vlasništvu i istaknuo da taj iznos od 11 milijuna kuna, koliko bi se time uštedjelo, ne bi riješio minus u gradskom proračunu.

– Kad bih bio zločest, rekao bih da će ove godine Grad Zagreb isti iznos potrošiti na kupnju automobila – rekao je Saucha.

Zaključio je da se može štediti na mnogim mjestima, a ne na upravnim vijećima te dodao kako ne bi ulazio u motive ove odluke, ali da tu nije riječ o pukoj štednji.

Njegov stranački kolega, predsjednik Odbora i Skupštine Boris Šprem upozorio je Buluma da bi prihvaćanjem njihove odluke bilo protuzakonito.

– U Zakonu o kazalištu navodi se da njime upravlja upravno vijeće, čiji članovi imaju pravo na naknadu, stoga možemo zaključiti da bi ovakav zaključak bio protuzakonit – rekao je Šprem.

Jozo Radoš iz HNS-a kazao je da nema smisla ukinuti naknade već ih treba smanjiti za 10 posto, koliko su smanjene naknade zastupnicima.