Auto Show zbog Holdingovih cijena 30 posto slabiji

11/22/2009 0:18

Pišu: Filip Kordić i Sanjin Španović

– Cijene koje je Zagrebački holding, odnosno njihova podružnica Zagrebački velesajam, istaknuo za sudjelovanje na Zagreb Auto Showu 2010. auto zastupnicima, previsoke su i nerealne. Zbog toga razmišljamo da bojkotiramo dolazak na Zagreb Auto Show iduće godine – rekao nam je jedan auto zastupnik moleći za anonimnost. Njegov stav u neslužbenim razgovorima potvrdilo nam je još četiri auto zastupnika koji o tome još uvijek ne žele javno progovoriti jer nisu donijeli konačne odluke o pojavljivanju na ovom tradicionalnom bijenalnom auto sajmu.

Konačnu potvrdu o dolasku na autosajam još uvijek nije donijelo više od desetak auto zastupnika. Kako su nam ispričali svi sugovornici iz zastupništva automobila, do ovog problema došlo je nedavno, točnije kada su krenuli pregovori za cijenu izložbenog prostora. Uprava Zagrebačkog velesajma traži 430 kuna po metru kvadratnom što je ista cijena kao i prije dvije godine kada se pričalo da će idući, odnosno nadolazeći Sajam po svojoj raskošnosti postati četvrti po jačini u Europi.

– Već tada su bile visoke cijene, ali smo bili u puno boljoj financijskoj poziciji. U ovoj kriznoj 2009. smo ostvarili dvostruko slabije prodajne rezultate nego godinu ranije. No, Holding nema sluha za to već nam postavlja iste uvjete kao i prije – otvoreno je rekao jedan auto zastupnik luksuznih vozila te ispričao jedan slučaj od prije dvije godine.

Tada je, tvrdi, Euroline prvi bio spreman ne pojaviti se na Auto Showu zbog, njima već tada visokih cijena. Bili su spremni odustati, no tada je intervenirao Milan Bandić.

– Nazvao je Euroline i rekao da se moraju pojaviti jer inače više neće dobivati poslove sa ZET-om. Naravno da su se pojavili – kaže naš sugovornik.

Kako će sve ovo završiti, nije još poznato, no od najava da će idući Auto Show biti četvrti po jačini, ipak neće biti ništa. Organiziranje Auto Show, kažu svi, nije u pitanju, no predviđa se kako će ipak sudjelovati 30 posto manje izlagača nego prije dvije godine. Kriza će se karakterizirati i po uštedama na svim razinama, pogotovo na prezentaciji, nagradnim igrama i skupim hostesama.