Potpuni uspjeh projekta ‘Noć kazališta’

11/22/2009 10:45

Kao što je i najavljivano, u svijetu jedinstven projekt ‘Noć kazališta’ ove je subotnje večeri napunio gledališta i stvorio gužve pred 11 zagrebačkih kazališta, u kojima se odvijao mahom besplatni program. Svi oni koji nisu uspjeli uhvatiti mjesto na nekoj od željenih predstava panično su se raspitivali ili pregledavali programske knjižice kako bi uhvatili slijedeću izvedbu u obližnjem kazalištu.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU S NOĆI KAZALIŠTA

Nažalost, neka se od većih kazališta, kao što su Gavella, Kerempuh i Trešnja, nisu  pojavila na popisu, dok su neka imali snižene cijene ulaznica poput Histrionskog doma i Teatra Exit. Sudeći po odličnom odazivu publike možda se do iduće godine predomisle i shvate učinkovitost ovakve promocije kazališnog repertoara koji je, kao i sve ovih dana, na udaru recesije.

-.-Matija Habljak (Pixsell)-.-HNK  je bio premali za sve koji su htjeli pogledati ‘Građanina plemića’

Publici vjerojatno najinteresantniji program odvijao se u Hrvatskom narodnom kazalištu. Besplatna izvedba komedije – baleta ‘Građanin plemić’ koja je premijernom prikazana samo dan ranije privukla je mnoštvo pred HNK- a.

– Čula sam da je jako dobra predstava pa ću pokušati ući. Ako ne uspijem ovdje, idem do ZKM-a. Volim otići u kazalište, ali za studentski standard ulaznice su često preskupe – rekla je Mirna, studentica iz Zagreba, koja je pohvalila projekt i zaželjela da se i češće organizira.

U gužvi su se većinom mogli primjetiti studenti i umirovljenici, kojima je besplatan odlazak u kazalište veliko olakšanje za njihove skromne budžete. Među njima strpljivo je čekala Đurđa Jurošić, umirovljenica koja je u HNK -a došla i popodne na obilazak unutrašnjosti kazališta uz stručno vodstvo, koje je također bio dio programa ‘Noć kazališta’.

– Bilo je jako lijepo i zanimljivo vidjeti kako sve izgleda iza zastora. Odem u kazalište kada mi god financije to omoguće, a sada me posebno zanima nova Dolenčićeva predstava – objasnila je Jurošić.

Na blagajkni ZKM-a karte podijeljene za svega 15 minuta

I pola sata prije početka izvedbe pred vratima HNK – a je još stajalo pedesetak ljudi, koje su čekali da ih redari propuste kroz zatvorena vrata, no nažalost mjesta su već bila popunjena. Razočarani, krenuli su prema obližnjem Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje je u 20 sati počinjala predstava ‘Brak Marije Braut’. No kako je objasnila blagajnica, sve karte su se podijelile još u 19 sati i to za svega 15 minuta. Redovi su se stvarali sve do Gajeve ulice.

Srednjoškolci Miloš Vladisavljević i Mirko Saković, iako su imali želju, nisu upjeli ući na tu predstavu ali su navrijeme ‘uhvatili’ kartu za ‘Generaciju 91- 95’ koja se prikazivala popodne.

ZKM je za posjetitelje, osim predstava, za ovu manifestaciju pripremilo i nekoliko radionica te kazališni sajam u foyeru.

-.-Matija Habljak (Pixsell)-.-I neredoviti posjetitelji kazališta tražili kartu više

U isto vrijeme dok su mnogi tražili kartu više u HNK-u i ZKM-u, u Multimedijalnom centru Studio, u Vlaškoj ulici pred prepunim kazalištem, odigravala se predstava ‘Radio Tesla’ u produkciji kazališta Tvornice lutaka. Ulaz na predstavu bio je slobodan, a posjećenost u velikom broju osigurala je dobra glumačka postava. Osim redatelja Maria Kovača, na sceni su se pojavili i Robert Ugrina, Sven Jakir i Petra Radin.

U ‘Studiu’ se organizirao cjelodnevni program koji je krenuo već u 11 sati ujutro predstavama za djecu ‘Mala zelena gusjenica’ i ‘Carevo novo ruho u zemlji čuda’ u 13 sati.

U Centru mladih Ribnjak odigrana je predstava ‘Životinjski proces’ u režiji kazališne redakcije Punkošipak. Naziv i tematika predstave zaintrigirali su 20-tak ljudi koji su čekali početak predstave. Iako nisu redovni posjetitelji kazališta, u ovakvom događanju rado sudjeluju i smatraju da bi se ‘Noć kazališta’ trebala održavati češće i povezati što više kazališta, kako u Zagrebu tako i u Hrvatskoj.

Pišu: Maja Gujinović i Elena Grassi