HDZ I SDP DIJELE MIŠLJENJE: Građani ne trebaju snositi trošak ograđivanja komunalnih spremnika

Uoči sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, klubovi zastupnika održali su konferencije za medije na kojima su se dotaknuli najavljenih točaka dnevnog reda. U jednome se slažu, a to je da građani ne bi trebali snositi trošak zaštite spremnika za komunalni otpad. Naime, Grad Zagreb je predložio da se spremnici za komunalni otpad ograde te tako zaštite od ubacivanja otpada od strane trećih osoba. U cijeloj toj priči, HDZ-u je sporan način financiranja ograda.

– Mogu se složiti da se to ogradi, ali ne na trošak građana. Zašto? Grad, davatelj javne usluge, određuje lokaciju spremnika. Pa ako to već određuje, onda neka snosi i taj trošak – istaknuo je Andrija Mikulić, predsjednik GSGZ.

Zagrebački gradonačelnik tim je prijedlogom još jednom ujedinio lijeve i desne. Da trošak ograđivanja ne treba pasti na leđa građana, slaže se i klub SDP-a.

– I sada se zapitate tko će to platiti? Čistoća i Gradska uprava su zaključile da će to platiti građani, što je nepravedno. A zašto je nepravedno? Kada smo pitali predstavnika Čistoće zašto je donesena odluka prema kojoj odmah nismo uzeli moderne spremnike koji odgovaraju današnjem vremenu, odgovorili su nam kako je razlog taj što bi te spremnike plčatila Čistoća – tvrdi Zvane Brumnić, gradski zastupnik.

U SDP-u su kritizirali i netransparentnost Gradske uprave i gradonačelnika. Gradonačelnik je izvješće o svom radu dužan podnijeti Gradskoj skupštini prema članku 35. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Iz SDP-a ističu kako Milan Bandić to izvješće nije podnio od 2016.godine.

– Gradonačelnik Grada Zagreba posljednji izvještaj o svom radu podnio je Gradskoj skupštini 20.prosinca.2016 za razdoblje od 1. siječnja do 30.lipnja 2016. Isto tako zakonom i člankom 71. statusa Gradske skupštine Grada Zagreba, dužan je polugodišnja izvješća od siječnja do lipnja podnijeti 1. rujnom, dok za drugu polovicu do 28.veljače sljedeće godine – upozorio je Matej Mišić, gradski zastupnik.

Na dnevnom redu naći će se i izmijenjeni prijedlog o smanjenju plaća pročelnika gradskih ureda te posebnih savjetnika, predsjednik Skupštine Andrija Mikulić ističe kako ga ni ovaj put neće podržati.

– Što je sa zamjenicima gradonačelnika, što je s pomoćnicima pročelnika? Zašto se smanjenje ne odnosi na sve jednako i da li je u redu da plaća pročelnika bude jednaka plaći pomoćnika pročelnika? To su stvari koje nisu jasne u tim prijedlozima – navodi Mikulić.

Još jedan prijedlog koji je pun nejasnoća, prema riječima Mikulića, je i onaj koji se odnosi na pokriće dospjelih dugova Kliničke bolnice Sveti Duh, Dječje bolnice Srebrnjak te Specijalne bolnice za plućne bolesti. Bolnice su u razdoblju od 2004. do 2017. dosegle dug od 102 milijuna kuna, a za njihovo djelomično podmirenje se predlaže 19 milijuna kuna.

O svim ovim točkama dtealjnije će se raspravljati na sjednici gradske skupštine u četvrtak 22.veljače.