Za dugovanja zagrebačkih bolnica izdvaja se 19 milijuna kuna gradskog novca

Na Odboru za financije glavne polemike vodile su se oko višemilijunskim dugovanjima zdravstvenih ustanova kojima upravlja Grad Zagreb, a o istima raspravljat će se i na nadolazećoj sjednici Gradske skupštine

Kliničkoj bolnici Sveti Duh, Dječjoj bolnici Srebrnjak i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, Gradski ured za zdravstvo, analizom poslovanja u periodu od 2004. do 2017. godine utvrdio je sljedeće:

– Dospjele, a nepodmirene obaveze u navedene tri zdravstvene ustanove iznose 102 milijuna 425 tisuća 378, 43 kune i to u KB Sveti Duh 70 milijuna 279 tisuća 964,43 kune, u Dječjoj bolnici Srebrnjak 10 milijuna 603 tisuće, 544 kune i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti 21 milijun 541 tisuću 870 kuna – obrazložio je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

U proračunu Grada Zagreba za 2018. godinu za dugovanja zdravstvenih ustanova izdvojeno je 19 milijuna kuna, čime bi se tijekom ove godine sanirao dio ukupnog duga spomenute tri bolnice.

– Kliničkoj bolnici Sveti Duh iznosom od sedam milijuna kuna, Dječjoj bolnici Srebrnjak iznos od šest milijuna kuna, a istim iznosom i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti – dodao je Jeleč.

– Raspodjela ide otprilike 70 posto u korist Svetog Duha, a 30 posto u korist dvije preostale bolnice, što znači da ta raspodjela ne odgovara postojećoj strukturi gubitaka tih bolnica – istaknula je Sandra Švaljek, članica Odbora za financije.

Švaljek brine porast troškova te način na koje ih zdravstvene ustanove drže pod kontrolom.

– Mi iz godine u godinu imamo takvu situaciju, odnosno nove gubitke i svake godine preuzimamo ili pokrivamo dio tih gubitaka iz gradskog proračuna, što mi činimo da ipak kontroliramo troškove zdravstvenih ustanova u Gradu Zagrebu – upitala je Švaljek.

Pročelnik nadležnog gradskog ureda pojasnio je članovima Odbora razlog takve distribucije sredstava.

– S pokrivanjem Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne plućne bolnice od šest milijuna smo mi de facto pokrili i sanirali gotovo u cijelosti ove dvije ustanove – odgovorio je Jeleč.

No, ističe pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, saniranje duga bolnice Sveti Duh puno je kompleksniji iz mnogo razloga. Jedan od problema jest što gradske bolnice nemaju jednaki tretman kao državne bolnice.

– Posebno nepovoljna pozicija određenim limitima je pozicija koju, nažalost, ima bolnica Sveti Duh. Mislim da bez rješavanja tog problema ovo će biti slika koja će se dugoročno ponavljati i koja će tražiti korekciju. Jedan od razloga je što je 2008. godine Sveti Duh imala godišnji limit od gotovo 250 milijuna kuna, a 2014. godine taj je limit spušten na 197 milijuna, dok je 2017. godine porastao na 222 milijuna – istaknuo je Jeleč.

Na kraju je zaključio kako je ovo poslovanje odraz slike hrvatskog zdravstva koja će se za sada, nažalost, morati sanirati iz gradskog proračuna.