50. obljetnica Nagrade ‘Grigor Vitez’

Prvi put bit će dodijeljene i nagrade po izboru Dječjeg žirija pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba

Ilustracija

Savez društava ‘Naša djeca’ Hrvatske ove godine obilježava 50. obljetnicu Nagrade ‘Grigor Vitez’ za dječju književnost i ilustraciju, a središnja svečanost održat će se 24. travnja 2018. u Maloj dvorani K.D. Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Svečani program za 50. godišnjicu Nagrade uključuje dodjelu godišnjih Nagrada za tekst i ilustracije u 2017., posebna priznanja i pohvale, a prvi put bit će dodijeljene i nagrade po izboru Dječjeg žirija pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba. Svečanost počinje u 18 sati, a uz umjetnički program, koji je režirao poznati redatelj Mario Kovač, uzvanike i goste očekuje i slavljenički rođendanski program.

Dodjelu ove Nagrade pokrenuo je Savez društava ‘Naša djeca’ Hrvatske (Savez DND) davne 1967. godine sa željom da se potakne dječja književnost. Godišnja Nagrada ‘Grigor Vitez’ najstarija je hrvatska nagrada za dječju književnost i ilustraciju, a sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue ‘Ptica’ – akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradu je dobilo 51 književnik i književnica za tekstove te 38 likovnih umjetnika i umjetnica za ilustracije u 144 knjige za djecu i mlade.

Nagrada je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

Press materijal