Znate li dovoljno o HPV-u?

Cjepljenje je besplatno za sve učenike

hpv

Od raka vrata maternice, najozbiljnije komplikacije HPV infekcije, u Hrvatskoj svaki 2. dan umire jedna žena. Procjenjuje se da godišnje umire 100 žena, a oboli ih više od 300 samo u Hrvatskoj.

Cijepljenje protiv infekcije HPV-om dobrovoljno je i preporučeno, dostupno još od 2007. u gradu Zagrebu, a  potpuno besplatno za sve učenice i učenike 8. razreda osnovne škole tijekom cijele školske godine.

Ja i moj suprug cijepili smo našu kćer kada je ona bila učenica osmog razreda, no ja danas ne bih govorila trebate li i vi ostali cijepiti svoju djecu ili ne. Ono što danas možemo napomenuti je to da smo opterećeni informacijama u kojima se ne stavlja dovoljan naglasak na druge bolesti i jedino što mogu jest pozvati sve roditelje da zaštite svoju djecu ne samo od HPV-a već i od drugih bolesti i iskoriste Nacionalni program koji se provodi za sve školarce i time im nudi besplatno cijepljenje. – istaknula je Mirela Šentija Knežević, v.d.pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo

S obzirom na to da cjepivo nije obavezno, izrazito je važna edukacija stručnjaka i djelatnika u osnovnim i srednjim školama s ciljem povećanja razine znanja u domeni spolno prenosivih bolesti, ali i informiranja roditelja i njihove djece o prednostima cijepljenja.