ZKM i TBF u New Yorku odjednom postali Srbi

Mladen Badovinac

Autor: Bojana Križić 2/2/2010 17:01

-.-ZKM-.-Prva hrvatsko-američka koprodukcija dogovorena između ravnateljice ZKM-a Dubravke Vrgoč i Ellen Stewart, legende newyorške i svjetske kazališne scene dobila je odlične kritike, no zasluge nisu pripisane Hrvatima nego Srbima.

Naime, newyorško izdanje najpoznatijih svjetskih vodiča “Time Out”  je u svojoj kritici nakon predstave Zagrebačko kazalište mladih pripisalo srpskoj kazališnoj sceni, a splitski hip-hop band TBF proglasili srpskim. Zanimljivo, ni pridjev ‘zagrebačko’ u imenu našeg kazališta cijenjene kritičare ‘Time Outa’ nije uputilo da se radi o hrvatskoj predstavi.

Priča o neškolovanome desetogodišnjem dječaku čija je majka na samrti zbog kroničnog dijabetesa, a kojega otac, naslini alkoholičar, u posljednjim pokušajima da zaradi nešto novca šalje u podzemnu boksačku ligu gdje se mladić bori sa svojim vršnjacima, starijim ženama i muškarcima te na kraju bijesnim psima dobila je sve najbolje kritike i preporuke nakon premijere u kazalištu La Mamma (Off Broadway). Ipak, mnogi koji su sudjelovali u predstavi nisu iznenađeni , jer zasluge nisu pripisane Hrvatima, već Srbima. I u ZKM-u su iznenađeni takvim tekstom američkog kritičara Paula Menarda.

– Tu se radi o običnom novinarskom neznanju i neupućenosti. I mi smo se jako iznenadili tom kritikom, a uskoro će se svi relevantni naći na sastanku kako bi raspravili kako će reagirati na tu kritiku – rekla nam je Lana Klingor, novopečena agentica za odnose s javnošću ZKM-a, bivša pjevačica ET-ja.

Hrvatski književnik prema čijemu je romanu ‘Garaža’ nastala istoimena predstava, Zdenko Mesarić, režiser Ivica Buljan, TBF-ovci te glumci Vedran Živolić, Ksenija Marinković, Frano Mašković, Goran Bogdan, Nina Violić, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić, Sreten Mokrović, Aleksandar Antić i ostali koji su sudjelovali u predstavi za ‘neuke Amere’ zapravo su Srbi.