Žene marširale za svoja prava

Treću godinu zaredom, povodom Međunarodnog dana žena, održan je Noćni marš. U organizaciji Feminističkog kolektiva fAKTIV-a, okupljeni su, od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca, raznim transparentima i uzvicima, isticali kako su i u 21. stoljeću ženska prava, u mnogim područjima života, i dalje razlog za borbu

Naša borba nije samo naša- ona je borba svih nas za bolje sutra! Tom mišlju vodile su se okupljene žene koje su sudjelovale u tradicionalnom Noćnom maršu.

– Marš je, svake godine, proslava našeg feminističkog nasljeđa, proslava borbe za ženska prava te podsjećanje na to da je to borbeni i revolucionarni praznik i da ga ne treba trivijalizirati – objasnila je Paula Zore, članica Feminističkog kolektiva fAKTIV.

Ovogodišnji Marš nosio je tri ključne poruke, a to su ljutnja, otpor i promjena.

– Imamo tri zahtjeva. Prvi je ratifikacija Istanbulske konvencije, odnosno, izuzetno smo ljute što se posljednjih mjeseci Vlada poigrava sa životima žena u Hrvatskoj. Znamo da u zadnjih nekoliko godina raste broj ubijenih žena. Drugo, bitna su nam reproduktivna prava, posebno pravo na pobačaj. Imamo najave novog zakona o pobačaju i najave uvođenja savjetovanja. Protivimo se bilo kakvoj ideji dodatnog savjetovanja. Naš treći zahtjev odnosi se na težak položaj žena po pitanju socijalnih i ekonomskih prava. Žene čine većinu onih koji rade na ugovorima na određeno, čiji su radni uvjeti nesigurni što je povezano s nizom drugih problema koje žene trpe – istaknula je Zore.

Kako se do vrijednih stvari ne dolazi bez borbe svjesne su i žene koje se, u većini današnjih društava, za pojedina prava bore već više od 150 godina.

– Izborile smo neka prava koja danas uzimamo zdravo za gotovo, kao što su pravo glasa, pravo na rad, obrazovanje, pravo na razvod i na abortus. Dakle, sve se može, samo nema drugog načina osim političke borbe i to je zapravo poruka ženama, da se bore, da se uključe u političku borbu, da se organiziraju, podržavaju jedna drugu i da budu solidarne. To je jedini način da se izborimo za svoja prava – zaključila je Zore.