Klub zastupnika SDP-a traži uvođenje Građanskog odgoja najkasnije do početka školske godine 2019./2020.

Članovi gradskog SDP-a održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o prijedlozima pristupanja potpisivanja Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini kao i o uvođenju izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj u osnovne škole

Ovih dana učestalo se raspravlja o jednakim mogućnostima za žene i muškarce, što je i cilj Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini. Potpisivanjem Europske povelje lokalna vlast pokazuje političku volju i obvezu provođenja politike ravnopravnosti, istaknula je gradska zastupnica Tamara Čubretović, te dodala kako za potpisivanje Povelje nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Proračunu Grada Zagreba već je sredstva potrebno predvidjeti tek po donošenju Akcijskog plana za provedbu mjera ravnopravnosti.

– Svrha Povelje je ravnopravnost na svim razinama odlučivanja, uklanjanje svih rodnih stereotipa i uspostavljanje mehanizama mjerenja implementacije politike ravnopravnosti donošenjem Akcijskog plana. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je najpozvanije tijelo za problematiku ravnopravnosti spolova i ono će aktivno sudjelovati u implementaciji odredaba Povelje, kao i u usklađivanju Akcijskog plana. Potpisivanjem Europske povelje lokalna vlast pokazuje političku volju i obvezu provođenja politike ravnopravnosti. Poražavajuća je činjenica da Grad Zagreb još uvijek nije potpisao Povelju premda je unutar Republike Hrvatske čak 11 županija i 5 gradova potpisalo – istaknula je gradska zastupnica Tamara Čubretović.

Gradski zastupnik Matej Mišić predstavio je Prijedlog Zaključka o uvođenju izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj za sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Zagreb, točnije za sve pete i šeste razrede osnovnih škola najkasnije do početka školske godine 2019./2020. Na taj bi se način učenike poučilo o njihovim pravima i odgovornostima u društvu, a istaknula bi se važnost tolerancije i poštovanja sebe i drugih, što bi u konačnici imalo dobar utjecaj na cijelu zajednicu. O pozitivnim učincima provedbe Građanskog odgoja svjedoči istraživanje provedeno u Rijeci.

– 96 posto učenika zadovoljno je s programom koji su učili na predmetu Građanski odgoj i načinima na koji su njihovi nastavnici provodili taj predmet. Njih čak 89 posto izjavilo je kako im je atmosfera na Građanskom odgoju bila ugodnija, te kako bi htjeli više sati ovakvih predmeta. Grad Zagreb mora biti pokretač svih pozitivnih procesa u društvu s posebnim naglaskom na razvoj sustava obrazovanja mladih – naglasio je Mišić.

Gradska organizacija SDP-a Zagreb i Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba pozvala je sve zastupnike i zastupnice u Gradskoj skupštini Grada Zagreba da podrže inicijative SDP-a i time daju svoj značajan doprinos unaprjeđenja društva.