Zelena akcija performansom obilježila Međunarodni dan bez automobila

Zelena akcija održala je performans na zagrebačkom Glavnom kolodvoru povodom Međunarodnog dana bez automobila. Aktivisti su nosili konstrukcije u obliku i prirodnoj veličini automobila kako bi prikazali koliko prostora zauzima osobni automobil, koji pritom i zagađuje…

– Ovaj put smo se usmjerili na zauzimanje prostora od strane automobila. Broj automobila svake godine, kako u Zagrebu tako i u Hrvatskoj raste sve više i više, te sve više zauzimaju javne prostore. U Hrvatskoj postoji preko 1,8 milijuna automobila. Oni samo za parkiranje zauzimaju 27 kvadratnih kilometara. Kada se tome pridodaju još površine na parkiralištu, za ulazak i izlazak, za manevriranje. Sva ta parkirališta zauzimaju površinu veličine grada Splita, rekao je Bernard Ivčić, voditelj teme održivog prometa i Voditelj kampanje za Hrvatsku bez ugljena Zelene akcije.

U Gradu Zagrebu ima preko 350 tisuća automobila, koji također zauzimaju veliku javnu površinu, dodaje Ivčić…

– Ta površina za parkiranje i manevriranje obuhvaća površinu Donjeg grada, Trnja, Trešnjevke, Voltina i Rudeša. Ogromne površine odlaze samo za parkiranje, kad se tome pridoda i ostala prometna infrastruktura, sve prometnice, uzimajući u obzir činjenicu da je sve više automobila, ta situacija je neodrživa, mora se napraviti zaokret u prometnoj politici.

Ovom akcijom Zelena akcija htjela je upozoriti na površinu koju zauzima osobni automobil u odnosu na osobu…

– Kada bi jedan čovjek oko sebe površinu od osam kvadrata i zahtjevao eksluzivna prava na korištenje to bi bilo neprihvatljivo, ali kad isti taj čovjek sjedne u automobil i zauzima istu tu površinu, često u koloni se krećući jednako sporo kao pješak onda je to društveno prihvatljivo i rijetki to propituju.

Prilikom izgradnje prometne infrastrukture treba se usmjeriti na javni prijevoz, bicisklistički promet i pješačke površine, jer će se tako riješiti prometni problemi u Gradu Zagrebu, zaključuju iz Zelena akcije.