Paljenjem svijeća obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu, obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

– Ono što želimo i danas ponoviti i reći, podsjetiti se, da su ovdje prije 22 godine ubijene tri žene i teško je ranjena zapisničarka. Zašto smo danas ovdje? Da podsjetimo javnost i sustav, da ovakva ubojstva i ubojstva bilokoje žene i nasilje nad ženama, drugi oblici nasilja, su posve nedopustivi, rekla je Rada Borić, predsjedica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Ako netko dvoji ili ne zna što je femicid, ono što se dogadilo prije 20 godina na Općinskom sudu je primjer, dodala je Borić…

– Ovdje nije ubijena samo bivša supruga, žena koja se ohrabrila otići iz nasilja, ovdje su ubijene još dvije žene koje su joj htjele pomoći. Ovdje su žene ubijene iz mržnje. Ono što trebamo podsjetiti jest da, sada, s promjenama koje očekujemo da će se dogoditi, treba reći da je, kao i u ovom slučaju ovdje, sustav zakazao. Postoji veliki broj, od 400 žena koje su ubijene u proteklih 20 godina, mogle su danas biti s nama, mogle su doprijenijeti zajednici, mogle su imati svoje obitelji. On se ubijane jer ih je sustav zatajio.

Problem je što sustav nasilnike pušta kući, a kada se dogodi ubojstvo, sustav je zakao, rekla je Borić. Uskoro će na snagu stupiti i promjene koje bi trebale spriječiti femicid…

– Vidjet ćemo kako će to funkcionirati u praksi, jer je praksa ta koja, nažalost, nije dobra. Ne postoji sinergija u sustavu koja bi jednako tretirala nasilje nad ženama pa su i dosad bile apsurdne kazne za silovanje, ili definicija silovanja, ili definicija spolnog uznemiravanja, seksualne eksploatacija nad ženama i nasilje nad ženama starije životne dobi.

Istraživanje je pokazalo da žene ne prijavljuju nasilje zbog stida i straha, to je ono što moramo promijeniti, zaključila je Borić.