Zdrava prehrana, tjelovježba i razgovor s partnerom- ključni za očuvanje ženskog spolnog zdravlja

Na posebnom edukativnom predavanju namijenjenom pripadnicama nježnijeg spola, predstavljene su nove metode kojima se poboljšava žensko spolno zdravlje

Područje ženskog spolnog zdravlja osjetljiva je tema, pogotovo ako se radi o ženama u 40-ima.

– To su uglavnom žene koje su više puta rađale, koje su u perimenopauzi, a nažalost,, neke se već u toj dobi ušle u menopauzu. Problematika te skupine žena vrlo je široka, prvenstveno se radi o problemima vezanim za inkontinenciju mokraće, zatim o problemima koji su vezani za suhoću rodnice što podrazumijeva bolne spolne odnose, učestale upale, anorgazmije vrlo česte kod tih žena – objasnio je Gordan Crvenković, stručnjak u području ginekologije i porodništva.

Kako bi im olakšali taj prijelazni period u životu te odgovorili na neke nedoumice koje imaju u vezi spolnog zdravlja, članice Lions kluba Lenuci Zagreb organizirale su edukativno predavanje, koje je imalo humanitarni karakter jer su prikupljali sredstva za socijalnu samoposlugu Crvenog križa. Cilj predavanja educirati je žene kako pravovremenom prevencijom mogu otkriti moguće zdravstvene probleme, a redovite kontrole od ključne su važnosti. Uz to liječnik preporučuje nekoliko stvari koje bi žene trebale uvesti u svoju svakodnevicu.

– Doručak treba biti obavezan jer je ljudski metabolizam najjači u jutarnjim satima. Tjelovježba je vrlo bitna, a svatko može izdvojiti pola sata dnevno i naći odgovarajuće vježbe, od tibetanskih vježbe do hodanja. Potrebno je jesti što više ribe poput lososa te jaja koja su bogata proteinima. Razgovarati s partnerom korak je do poboljšavanja libida i boljeg spolnog odnosa – istaknuo je Crvenković.

Osim razgovora s partnerom, o svim ti pitanjima treba razgovarati s ginekologom, stoga je bitno da vam i ta osoba bude od povjerenja.