Zbog visokih temperatura starije osobe pozivaju se na oprez

Pri visokim temperaturama starijim osobama preporuča se izbjegavati sunce u razdoblju od 11-16 sati, unos do 2 litre tekućine dnevno, tjelesna aktivnost, te zdrava prehrana

Kada temperatura zraka pređe 30°C osobe starije životne dobi, a pogotovo osobe starije životne dobi kod kojih se istovremeno pojavljuje više kroničnih bolesti trebaju biti na oprezu. Upravo ta skupina stanovništva podložnija je negativnom utjecaju vrućina na zdravlje.

– Svi stariji građani trebaju se pridržavati uputa liječnika, kontrolirano uzimati lijekove, te redovito kontrolirati krvni tlak. Zbog učestalosti cirkulacijskih bolesti, ali i zbog činjenice što se bazalni metabolizam smanjuje u starijoj dobi dolazi do atrofije potkožnog masnog tkiva te se smanjuje znojenje – poručila je doc. dr. sc. Spomenka Tomek-Roksandić, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba.

U pravilu starije osobe se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 11-16 sati, a ukoliko primijete suhoću očiju, kože, vrtoglavice i mučnine odmah se trebaju javiti doktoru obiteljske medicine ili hitnoj pomoći.

– Prilikom ljetnih mjeseci, kada su temperature visoke najvažnija je nadoknada tekućine i to obavezno 2 litre dnevno. Unos tekućine može biti u obliku vode, bistrih juha, variva ili hladnih čajeva. Osim toga treba voditi i računa o prehrani, te se pridržavati pravilne prehrane za starije – dodala je doc. dr. sc. Spomenka Tomek-Roksandić.

Kada je prehrana u pitanju treba primjenjivati pravilo 5B, što znači ne konzumirati namirnice bijele boje kao što su bijela riža, brašno, šećer, sol i mast.

Bitan naputak odnosi se i na uporabu klima uređaja. Naime, razlika između vanjske i unutarnje temperature prostora u kojem se boravi ne smije biti veća od 7°C jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na nagle promjene temperature.