Završio projekt ” Od lana haljina tkana”

Autor: ZŽZ, izvor: www.zagrebacka-zupanija.hr 10/25/2016 14:34

Projekcijom filma „Od lana haljina tkana“ završila je provedba istoimenog projekta. Realizirao ga je KUD Čiče, a krajnji rezultat su etno haljine i torbe izrađene od lanena platna.Cilj projekta, u kojega su uglavnom bili uključeni mladi članovi društva, je očuvanje tradicije sijanja i prerade lana (čupanja, riflanja, namakanja u potoku, udaranja stupom, tučenja na trlici, češljanja na grebenu), tkanja na tkalačkome stanu te, konačno, uporaba dobivenoga platna u svakodnevnom životu.

– Ponosan sam na članove KUD-a. Ovaj projekt je dokaz da mladi mogu napraviti puno toga. I da se puno toga može napraviti s malo novca-  rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a te je zahvalio je svima koji su pomogli realizirati projekt, prvenstveno Zagrebačkoj županiji i Gradu Velika Gorica.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić rekao je da ovakvi uspješni projekti potiču na rad i druge udruge.

Nakon projekcije filma, u kojem su prikazane sve faze realizacije projekta, od pripreme zemljišta i sadnje lana  do izrade platna, održana je revija etno haljina i torbi.