Zastupnici Lijevog bloka poručili: “Memorandum o gradnji zagrebačkog Manhattana je skandalozan”

Zastupnici Lijevog bloka šokirani su memorandumom između Grada Zagreba i investitora iz Dubaija koji bi trebao graditi "zagrebački Manhattan".

Foto: Jabuka TV

Zastupnici Lijevog bloka šokirani su memorandumom između Grada Zagreba i investitora iz Dubaija koji bi trebao graditi “zagrebački Manhattan”. Dijelovi tog dokumenta procurili su u javnost, a gradski zastupnici nisu ga nikad dobili na uvid iako se bez odluke Gradske skupštine taj projekt ne može realizirati.

“Više puta smo tražili da nas se upozna sa sadržajem memoranduma, ali nismo ga mogli dobiti na uvid. Tražili smo da se po hitnom postupku na dnevni red sjednice Gradske skupštine uvrsti takva točka, ali članovi HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti su bili protiv toga pa to nismo uspjeli”, izjavio je gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!).

4. rujna na sjednice Gradske skupštine ipak će se ta točka po redovnom postupku naći na dnevnom redu pa bi gradonačelnik Milan Bandić tada trebao otkriti zastupnicima i javnosti što je dogovorio u Dubaiju, tko su bili članovi povjerenstva koje je ocjenjivalo ponude, a očekuju i da objavi cijeli sadržaj memoranduma.

“Taj memorandum slobodno možemo nazvati memorandumom o pogodovanju investitoru, prema onome što je izašlo u javnost”, dodaje Tomašević i upozorava da je zagrebački gradonačelnik prekoračio svoje ovlasti.

“Ovo je čak i za njega previše”, smatra zbog toga što je gradonačelnik obećao nešto što nije u njegovoj nadležnosti, već Gradske skupštine.

Prema informacijama koje su dospjele u javnost, memorandum je potpisan 12. ožujka, a rok da se riješi prostorno planska dokumentacija, odnosno donesu izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana je osam mjeseci, eventualno dodatnih šest ako se takav dogovor uspije sklopiti s investitorom.

“Ako su medijski napisi točni, možemo reći da je institucija gradonačelnika privatizirana za potrebe profita privatnih ulagača”, kaže Zlatko Nikolić iz Radničke fronte, dok Svibor Jančić (Za grad) izražava zadovoljstvo angažmanom građana po pitanju dostavljenih primjedbi na predložene izmjene GUP-a.

“Prikupljeno je preko 10 tisuća potpisa i preko 20 tisuća primjedbi na GUP. Građani su pokazali da ih se ipak nešto mora pitati i da ne sudjeluju samo u političkim procesima svake četiri godine, već da su stalno prisutni i žele sudjelovati”, dodaje Jančić.

U Gradu Zagrebu uvjeravaju da je riječ o neobavezujućem dokumentu na 22 stranice gdje su u 20 članaka uređeni odnosi između investitora Eagle Hillsa i partnera, u ovom slučaju, Grada Zagreba.