Zakoračite u čaroban svijet ZmaJurjeva

ZmaJurjevo je prvi puta održano 2016. godine u parku Ribnjak, a prošlogodišnji sajam produljen je na dva dana kako bi posjetiteljima bila omogućena još bolja zabava i autentičan doživljaj života u srednjem vijeku

Press materijal

Park Ribnjak ovoga će vikenda treći put zaredom otputovati u srednji vijek kroz maštoviti svijet ZmaJurjeva, kojim će i ove godine šetati brojni vitezovi i njihove djeve, a građani će imati priliku zaviriti u život ljudi srednjovjekovnog sela. Riječ je o zabavnom obiteljskom događanju koje obogaćuje kulturnu i turističku ponudu grada Zagreba, a prošle godine sajam je posjetilo gotovo 70 tisuća oduševljenih građana.

Ovaj jedinstveni zagrebački srednjovjekovni sajam inspiriran je legendom o borbi Svetog Jurja i Zmaja, koju će članovi Reda Čuvara grada Zagreba i ove godine oživjeti kroz predstavu ‘Legenda o svetom Jurju i Zmaju’. Posjetitelji će tijekom subote i nedjelje moći uživati u vjernoj scenografiji i srednjovjekovnim kostimima koje su organizatori samostalno izradili vodeći se izvornim rukotvorinama koristeći tradicionalne materijale. Predstava će biti uprizorena oba dana festivala s početkom u 20.00 sati.

Press materijal
Press materijal

U dva dana trajanja ZmaJurjeva, svi koji odluče posjetiti park Ribnjak moći će nagraditi svoje nepce i razbuditi maštu specijalitetima izgubljenih vremena u srednjovjekovnoj taverni i popiti pivo prema izvornoj recepturi te družiti se i sudjelovati u viteškim nadmetanjima i sportovima uz proširenu ponudu edukativno zabavnog sadržaja. Kroz cjelodnevni program odrasli i djeca mogu sudjelovati u mnoštvu nesvakidašnjih zabavnih aktivnosti, poput bacanja koplja, traženja zmajevih jaja i povlačenju užeta.

Najmlađi će imati priliku sudjelovati i u radionicama kaligrafije i heraldike, slušati bajke te izrađivati srednjovjekovne zmajeve. Subotnja večer rezervirana je za uživanje u koncertu najpoznatijeg hrvatskog etno sastava Kries, dok u nedjelju posjetitelje očekuje glazbeno-scenski spektakl petnaest izvođača pod grupnim imenom ‘Ujedinjena plemena’.

Press materijal

Program ZmaJurjeva koji uključuje niz kulturnih, zabavnih i edukativnih aktivnosti oživljavanja fascinantnog svijeta prošlosti organizira udruga Red Čuvara grada Zagreba, Red Srebrnog Zmaja i Hrvatski viteški red templara O.S.M.T.H., a manifestacija se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradskog ureda za kulturu i Gradskog ureda za gospodarstvo.

Podsjećamo, ZmaJurjevo je prvi puta održano 2016. godine u parku Ribnjak, a prošlogodišnji sajam produljen je na dva dana kako bi posjetiteljima bila omogućena još bolja zabava i autentičan doživljaj života u srednjem vijeku.

Press materijal