Zagrepčanke kao pokretna meta drskih napadača

Alen Ostojić

Autor: Alen Ostojić 7/3/2015 10:50

Dobri duh Zagreba Zvonimir Milčec napisao je da su od Zagreba ljepše jedino Zagrepčanke. A one, tako lijepe, svoju ljepotu nerijetko žele istaknuti nakitom. A onda iznenada na ulici, brzinom svjetlosti zaskoči ih nepoznati muškarac ili žena i strgne im lančić s vrata. Dok ‘dođu k sebi’ od šoka, kradljivac je već nestao u nepoznatom smjeru. Ostale su bez vrijedne uspomene, ali su svakako stekle jednu novu ružnu uspomenu. Žrtve kriminala ne suočavaju se samo s tjelesnim ozljedama i materijalnom štetom, suočavaju se s novom traumom – strahom od kriminala. Neki autori smatraju da je strah od kriminala veći problem od stvarnog kriminala, jer je u većoj mjeri zastupljen u društvu. Upravo kod osjetljivih članova zajednice, poput žena i starijih osoba, strah od kriminala može dovesti do drastičnog smanjenja svakodnevnih uobičajenih aktivnosti i samim time smanjenja kvalitete života.

Žrtvi je narušen osjećaj sigurnosti u vlastitom gradu, za kojeg profesionalci sigurnosti i gradonačelnik ističu da se sigurnost u njemu još uvijek piše velikim slovom. I ja uvijek s ponosom ističem da je po broju zabilježenih kaznenih djela Zagreb više nego siguran grad. No, da li bih isto isticao da su moja supruga Dijana ili kćerke Alenka i Petra postale žrtvom, policijskim rječnikom rečeno gradskih delikata?

Koliko je uopće na zagrebačkim ulicama zabilježenih drskih krađa zlatnih lančića u kojima su žrtve žene? Jesu li među žrtvama samo žene starije životne dobi? Jesu li napadnute samo u večernjim satima u neosvijetljenim ulicama?

Analizom priopćenja PU zagrebačke utvrdio sam da je u lipnju mjesecu zabilježeno 26 drskih krađa zlatnih lančića na štetu Zagrepčanki. Najmlađa žrtva imala je 18 godina, a najstarija 86 godina. U 20 slučajeva napad se dogodio na ulici, jednom u tramvaju, zatim na  okretištu tramvaja, tramvajskoj stanici, zajedničkoj garaži, haustoru zgrade  i na trgu.

Najraniji napad dogodio se u 08.35 sati u tramvaju, u Aveniji Dubrovnik, a zatim u 09.15, 09.30, 10.00, 11.30, 11.50, 12.00, 12.40, 13.20, 14.30, 15.00, 15.20, 15.30, 15.45, 16.00, 16.10, 16.15, 17.00, 17.10, 17.30. Najkasniji napad zabilježen je u 20:00 sati , a dogodio se na Jordanovcu u gradskoj četvrti Maksimir.

Po broju drskih krađa gradska četvrt Maksimir je najrizičnija. U njoj je zabilježeno šest slučajeva. Zatim slijede Trnje, Črnomerec, Trešnjevka, Novi Zagreb, Podsused Vrapče, Gornji Grad – Medvešćak.

Analiza ruši stereotip da su žrtve drskih krađa uglavnom ženske osobe starije životne dobi i da se napadi događaju u večernjim satima.

Nakon navedene analize netko nedobronamjeran napisao bi da nije pitanje hoćete li postati žrtva kriminala, nego kad će vam se to dogoditi.

Kako bi ste se zaštitili od razbojničkih prepada na javnim površinama evo nekoliko univerzalnih savjeta policije:

1. Izbjegavajte mjesta na osami i mjesta gdje inače rijetko tko prolazi: prečaci, pothodnici, podzemne garaže osobito kad je frekvencija prolazaka mala,

2. U pravilu radije birajte manje rizičan smjer kretanja,

3. Hodajte odlučno i samouvjereno. Način hoda i stav može biti otegotna okolnost počinitelju. Vaše samouvjereno ponašanje može ga odvratiti od prvotne namjere.

4. Pokušajte samozaštitno i preventivno promišljati o načinima kako izbjeći mogućnost da postanete meta napadača,

5. Dogodi li se ipak da vas drsko okradu, pokušajte zapamtiti što više pojedinosti o događaju i počinitelju, što nije nimalo lako, ali može biti korisno. Osvijestite događaj.

Iznimno je važno da učinimo sve što u razumnoj mjeri možemo kako bi smo sugrađane zaštitili od kriminala. Izabranim političarima u vijećima gradskih četvrti, poglavito onima koji su i u vijećima za prevenciju kriminaliteta savjetujem da konačno postanu proaktivni i prihvate izazov odgovornosti zajedničke izgradnje sigurnosti lokalne zajednice. Zar je doista teško pratiti trendove kriminala u kvartu i kontaktirati policijsku postaju uz čiju pomoć se može sačiniti  jednostavan, čitljiv, razumljiv i koristan letak ‘STOP DRSKIM KRAĐAMA U NAŠEM KVARTU’, te ga podijeliti našim sugrađankama. Doista, bezbroj je malih koraka i ne tako skupih rješenja koje možemo učiniti kako bi naš kvart bio još sigurniji.

Gradonačelnik Milan Bandić u lipnju 2014. godine na sjednici Vijeća za prevenciju Grada Zagreba donio je odluku o kupnji šest policijskih bicikala koje bi grad kroz partnerski odnos donirao PU zagrebačkoj. Uvjeren sam da će Grad Zagreb i PU zagrebačka već ovo ljeto  uvesti brze, nečujne, učinkovite policijske biciklističke ophodnje. Policajci na biciklima idealni su za sprječavanje drskih krađa zlatnih lančića odnosno prekršaja i kaznenih djela na gradskim ulicama, dok istovremeno jačaju povjerenje građana u policiju ali i subjektivni osjećaj sigurnosti građana.

Investicija u sigurnost građana, najbolja je investicija!