Zagrepčani su prvi imali čast kušati okuse Zeline

Autor: Kristina Križić 5/14/2012 15:41

Da je vino jedno od najpopularnijih pića među Zagrepčanima, potvrđuje i promocija robne marke vina Zagrebačke županije Kraljevina Zelina. Vinoteka Miva okupila je brojne ljubitelje vina i otvorila prvu butelju ove sorte vina. Otvaranjem Kraljevine Zeline ujedno je započelo predstavljanje manifestacije Dani otvorenih podruma Zelinske i Plešivičke ceste. Među prvima, vino je kušala vinska kraljica Zagrebačke županije 2012. godine, Jelena Rožić.

– Zbog srednje alkoholnosti i naglašene kiselosti izvrsno je i osvježavajuće piće, posebice ljeti. Pije se rashlađeno na 11 Celzijevih stupnjeva, a s posebnim užitkom uz kuhanu i pečenu puretinu, piletinu, kao i svinjetinu te domaće prigorske specijalitete – kazala nam je Rožić.

Promociji je prisustvovao zagrebački župan, Stjepan Kožić koji je naglasio važnost ovog događaja za Zagrebačku županiju.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-– Rekao bih da je Zagrebačka županija prije svega poznata po robnim markama. Još 1999. godine krenuli smo u brendiranje naših autohtonih proizvoda. Do danas smo stvorili 11 robnih marki, a jedno od njih je i Kraljevina Zelina – rekao je Stjepan Kožić.

U proizvodnji sorte Kraljevina Zelina sudjelovala su samo tri proizvođača. Nataša Puhelek, predsjednica Udruge proizvođača marke vina Kraljevina Zelina istaknula je kako s razlogom sudjelovao mali broj proizvođača.

– Mi imamo točno propisane kemijske parametre koje vino mora zadovoljiti. Tako da ne možemo reći da su sudjelovala samo tri proizvođača, već su izdvojena tri najbolja – rekla nam je Puhelek.

Osim u vinima, posjetitelji će moći uživati i u poeziji

Povodom Svjetskog dana vina koji se u svijetu obilježava zadnje nedjelje u svibnju, na području Zagrebačke županije održat će se tradicionalna manifestacija Dani otvorenih podruma na Zelinskoj i Plešivičkoj cesti. Osim raznolike ponude vina i jela iz domaće proizvodnje, posjetitelji će moći uživati i u poeziji.

– Na području Zeline imamo nekoliko manifestacija. Službeno otvorenje je u srijedu, 16. svibnja, a taj dan imamo renesansnu gozbu, ali i čitanje poezije Adama Končića. Posebno je zanimljiv i viteški turnir u Svetoj Heleni koji je predviđen za 19. i 20. svibnja – ispričao nam je Krešimir Režek, predsjednik Udruge vinskih cesta Zagrebačke županije.

Program Dana otvorenih vrata na Zelinskoj vinskoj cesti traje do 20. svibnja, dok na Plešivičkoj vinskoj cesti traje od 23 do 27. svibnja. Za koji god se program odlučite, oba vam nude kušanje najboljih vina i domaćih specijaliteta.