Uzeli im 20% s plaće jer nisu potpisali kolektivni

Autor: Maja Jurišić 5/14/2012 16:02

Zaposlenici Croatia Airlinesa, koji nisu potpisali novi kolektivni ugovor, nemalo su se iznenadili provjerivši danas stanje na svojim računima. Naime, kako neslužbeno doznajemo, primili su čak 20 posto nižu plaću nego što je to do sada bio slučaj.

– Croatia Airlines još je 10. svibnja isplatila plaće djelatnicima Adecca, preko kojeg je zaposleno kabinsko osoblje, i to u punom iznosu. No, članovima četiri, od ukupno šest sindikata u Croatia Airlinesu, koji nisu potpisali kolektivni ugovor, plaća je stigla tek 14. i to umanjena za čak 20 posto, odnosno do 35 posto bruto kod stjuardesa – kazala nam je osoba dobro upoznata sa stanjem u ovoj državnoj tvrtki.

Sumnja se, govori nam nadalje naš izvor, kako je riječ o pritisku na ostale članove sindikata da i oni potpišu novi kolektivni ugovor koji zaposlenicima, kako su već govorili u svojim medijskim istupima, ne donosi dobro. Da sve bude bizarnije, spremnost na štrajk su iskazali i zaposlenici preko agencije Adecco koji rade na određeno.

Ovo je, čini se, prvi puta u Hrvatskoj da su radnici zaposleni preko agencije za zapošljavanje spremni na štrajk. Centrala Addeca u Švicarskoj je, kako neslužbeno doznajemo, zabrinuta zbog negativnog imidža pa su u tijeku pregovori Adecca i sindikata.