Zagrepčani 20. put trčali u čast Terryju Foxu

U čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu, tisuće Zagrepčana trčalo je ove nedjelje na zagrebačkom jezeru Jarun. Tako su pomogli u prikupljanju sredstava za otkrivanje novih biomarkera i kombinacije terapija za karcinom dojke.

Foto: Jabuka TV

Oboljevši od raka, mladić Terry Fox je izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. Njemu u čast, njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

“Dvije godine je trčao da bi probudio svijest i motivirao druge da se bore za živote oboljelih od tumora. Umro je, ali sjećanje na njega i njegove uspjehe su razlog zašto je važno sudjelovati u ovoj utrci”, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Utrka je ove godine održana 20. put, a neki građani su se tek sada uključili.

“Sinovi i supruga sudjeluju pa sam i ja došao dam neki mali doprinos”, rekao na je jedan sudionik koji se uključio po prvi put.

Foto: Jabuka TV

Neki su trčali, neki hodali, neki vozili bicikl ili role. Koje god sredstvo odabrali, važno je da su stigli do cilja i tako pomogli u prikupljanju sredstava za Institut Ruđer Bošković koji će ih iskoristiti za otkrivanje novih biomarkera i kombinacije terapija za karcinom dojke.