Zagrebački vatrogasci lakše će spašavati ljudske živote

Autori: Margarita Weisz, FOTO: Jabuka Tv 9/7/2016 16:34

Spašavanje osoba iz zaglavljenog automobila, vatrom zahvaćenih stanova ili ruševina, situacije su s kojima se zagrebački vatrogasci susreću gotovo svakodnevno. Stoga je oprema koju imaju važan segment njihovog posla.

– Na osobnim automobilima tehnologija ide naprijed, oni su sve čvršći i mi moramo imati sve jači alat. Slično je i sa protuprovalnim vratima – rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Kako bi što kraće trajalo spašavanje ljudi Grad Zagreb je Javnoj vatrogasnoj postrojbi dodijelio na korištenje opremu za tehničke intervencije i spašavanje iz ruševina.

– U suvremenim uvjetima velike nesigurnosti svi novi stanovi i zgrade imaju protuprovalna vrata. Investirali smo u tom dijelu jer ako se dogodi potres s pomakom od centimetra ni jedna vrata više se ne mogu otvoriti i to je razlog zbog kojeg smo krenuli u nabavu opreme – istaknuo je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Vatrogasci su demonstrirali tehnike spašavanja iz automobila koristeći dobivene alate kao što su: hidraulički alati za rezanje i razmicanje te uređaji za otvaranje vrata.

– To su svakodnevne situacije s kojima se mi susrećemo, za koje vježbamo i za koje moramo biti još spremniji – zaključio je Jembrih.