ZAGREBAČKI KVARTOVI KULTURE: Bogat kulturno-umjetnički program stiže u sedam kvartova!

Program Zagrebačkih kvartova kulture koncipiran je u četiri programske cjeline. To su koncerti, kino na otvorenom, kazališne predstave i suvremeni cirkus.

Zagrebački kvartovi kulture novi je projekt koji će u narednim mjesecima kulturom obogatiti sedam zagrebačkih kvartova. Radi se o pilot projektu u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture, a održava se uz podršku Grada Zagreba. Program uključuje sadržaj za sve generacije: koncerte, kazališne predstave za djecu, ali i za odrasle, filmske projekcije pod vedrim nebom, čak i predstave te vratolomije suvremenog cirkusa.

– Ideja stoji iza kulturne revitalizacije onih dijelova grada i kvartova kojima je takav sadržaj uglavnom dislociran i nešto teže dostupan. Naša je želja i cilj u budućnosti činiti kulturu i umjetnost dostupnu u svim zagrebačkim kvartovima i omogućiti da tamošnji stanovnici u kulturno-umjetničkim sadržajima uživaju iz neposredne blizine svog doma. Ja to zamišljam, kao da se svi iz dnevnog boravka mogu spustiti, pogledati neki genijalan film, predstavu ili poslušati neki izvrstan koncert. Baš na način, umjesto da se na kulturu ide, kultura dolazi nama – rekao je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture.

FOTO: Zagrebancija.com

Program Zagrebačkih kvartova kulture koncipiran je u četiri programske cjeline. To su koncerti, kino na otvorenom, kazališne predstave i suvremeni cirkus.

– Zagreb ima doista jako dugu tradiciju decentralizacije kulture kroz sustav kulturnih centara i ogranaka gradskih knjižnica. Međutim, predugo je taj sustav bio zapušten i podfinanciran. U našem programu razvoja kulture do 2030. kao jedna od istaknutijih tema je obnova kulturnih centara, u smislu izgradnje novih objekata te paralelno s time i kvalitetni kulturni programi. Kako bismo bili što učinkovitiji osnovali smo novu ustanovu Novi prostori kulture – naglasila je Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

FOTO: Zagrebancija.com

Bit će više od 50 događanja u kojima će sudjelovati više od 100 umjetnika.

– Oni programi koji se pokažu jako uspješnim pojavljivat će se još i još. Ideja je da gradimo kapacitet. Znate da smo pokrenuli i program koji se zove Kultura i umjetnost u zajednici prošle godine. Uspješno provodimo te programe. To je rasadnik, da tako kažem, zanimljivih i vibrantnih programa po kvartovima koje možemo premrežiti i s ovime. Spomenuli su sugovornici prije mene, kako Grad Zagreb u ovoj godini provodi Plan potrebe što je u nadležnosti mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti. Veliki dio programa koji su prijavljeni, koji se sad provode, su kulturni programi. Ima tamo i sportskih i drugih zabavnih programa, ovisno o tome za što su kvartovi odlučili izdvojiti vrijeme. Ima tu edukacija za starije, turniri i drugih stvari. Ima tu sličnu zajedničku viziju i misiju – poručila je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

FOTO: Zagrebancija.com

Program je pohvalio i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

– Cilj nam je kultura koja dolazi građanima, odnosno kultura za sve – rekao je Korlaet te podsjetio na činjenicu da je započela najveća kapitalna investicija u ovom mandatu upravo u kulturi, u društveno-kulturni centar Paromlin.

Zagrebački kvartovi kulture održat će se u Novom Jelkovcu od 7. do 9. lipnja, od 21. do 23. lipnja u Svetoj Klari, od 5. do 7. srpnja u Malešnici te potom u rujnu u Sigetu, Gajevu i Srednjacima te Ravnicama. Kompletan program je besplatan i najvećim dijelom će se održati na otvorenom.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA