Zagrebački holding diže kredit od milijardu kuna

Novi prostori Zagrebačkog holdinga na Vukovarskoj

Autor: Sanjin Španović 1/5/2010 8:57

Zagrebački holding pronašao je način kako pokriti rupu u blagajni veliku 1,2 milijarde kuna. Posegnuti će za novim zaduživanjem. Izvor blizak Upravi Zagrebačkog holdinga, potvrdio je jučer za portal Zagrebancija.com kako će vodstvo uprave Holdinga u sljedećih tridesetak dana podignuti kredit težak 150 milijuna eura, tj. milijardu kuna.

– Još nismo odlučili hoćemo li kredit tražiti na domaćem ili inozemnom tržištu. To će naravno ovisiti o uvjetima koje ćemo dobiti na tim tržištima. No, ono što smo odlučili jest da je podizanje kredita jedini način kojim možemo pokriti svoje financijske obveze – rekao je naš sugovornik. Dodao je da o ovoj odluci ovisi hoće li u četvrtak proći konstituirajuća Skupština trgovačkih društava sa 11 članova.

Novi kredit trebao bi biti dovoljan za pokrivanje 90 posto započetih investicija za koje Zagrebački holding nema sredstva. Izvor portala Zagrebancija.com kaže kako su u Upravi svjesni da novo zaduživanje nije odličan način krpanja blagajne, ali navodi da je to jedini mogući način za spas najveće gradske tvrtke. Ovo novo zaduženje znači da ukupan dug gradske mega tvrtke prelazi 11 milijardi kuna.

-.--.-Osim kredita, u Holdingu se razmišljalo o još tri načina kojim bi se sanirale financijske dubioze. Jedan je bio privatiziranje djela nekoliko podružnica Holdinga, a drugi prodaja imovine poput nekretnina. No, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu u Hrvatskoj te dvije opcije su vrlo brzo otpale.

Treća opcija je bila podizanje komunalnih usluga i od nje se zapravo još nije odustalo. Najvjerojatnije će Holding podignuti cijene samo prijevoza u ZET-u, a nije za odbaciti mogućnost da će i dio od građana (studenti, učenici,umirovljenici…) ostati bez besplatnog prijevoza te će ponovno morat plaćat javni gradski prijevoz.