Bandić nastavlja tradiciju ispraćaja djece branitelja na more

Grad Zagreb uvijek je imao poseban odnos i poštovanje prema hrvatskim braniteljima. Punih 17 godina naša metropola djecu branitelja Domovinskog rata šalje na besplatno sedmodnevno ljetovanje u Novi Vinodolski

Generacija hrvatskih branitelja Domovinskog rata sve više stari, pa je i sve manje onih koji imaju djecu osnovnoškolce. To znači i manji broj mališana koji odlaze na besplatno ljetovanje u organizaciji Grada Zagreba, ali i dalje su svi kapaciteti uredno popunjeni.

– Od 2000. godine kada smo uveli ovu praksu bilo je daleko više djece, a sada imamo brojku od 250 mališana – rekla je Vlasta Ivčević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za branitelje.

Djeca tradicionalno ljetne praznike provode u Novom Vinodolskom gdje se smještaju u Vilu Rusticu.

– Nama je bitno da se djeca dobro provedu na moru. Provodimo različite zabavne programe kako bi se djeca odmorila, uživala te u konačnici nešto i naučila – objasnila nam je Petra Potrebica, volonterka Crvenog križa.

Kako uopće ljetovanje izgleda, najbolje znaju oni koji ne idu na odmor na sjeverni Jadran prvi put.

– Ja sam jako uzbuđena što idem na more i što ću se moći kupati. Ovo je druga godina da idem u Novi Vinodolski. Prošle godine mi je bilo super jer sam išla u šetnje, na kupanje, igrala sam se s drugom djecom i još puno toga – ispričala nam je Lucija, korisnica programa.

Osim djece hrvatskih branitelja Grada Zagreba i civilnih žrtava Domovinskog rata, u Novi Vinodolski otputovale su i osobe s invaliditetom koje ljetuju u sklopu rekreativno – terapeutskog programa.

– Do sada je otputovalo 96 osoba s invaliditetom od ukupno njih 400 koji će ove godine ići na ljetovanje. Osim tradicionalnog odmora, svi oni će uživati u edukativnim sadržajima kao što su programi Crvenog križa, Prve pomoći, te sve ono što im u svakodnevnom životu može pomoći – ispričao je Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Sretan put i dobru zabavu, svima je poželio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je najavio i odlazak u Novi Vinodolski jer već ovoga tjedna u posjet stižu i djeca iz Beslana.

– To je hotel s 5 zvjezdica i možemo reći da svi oni koji odlaze u Novi Vinodolski su povlašteni. Mi ćemo se vidjeti dole kada nam dođu djeca iz Beslana – poručio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Organizirana ljetovanja traju do 15. rujna tako da oni koji su se prijavili, a još uvijek nisu došli na red, imaju pred sobom mjesec dana za spakirati kofere.