Zagrebačka županija osigurala je bespovratna sredstva za sanaciju klizišta ukupne vrijednosti 4,9 milijuna eura

Zagrebačka županija osigurala je bespovratna sredstva iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju klizišta ukupne vrijednosti 4,9 milijuna eura. Riječ je o ukupno 47 klizišta koja će se sanirati na području grada Jastrebarskog te općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica i Pisarovina, a ugovore s izvođačima radova potpisao je župan Stjepan Kožić.

Želim reći da je to značajan iznos sredstava i da kvalitetnim pristupom, očito su se sredstva mogla osigurati i da se ja prije svega zahvaljujem našem Odjelu u ovom dijelu oko klizišta na prostoru županije koji je nositelj županija, a da je to nešto što će onda poslije sanacije kvaliteta cesta i prometnica u tom dijelu sigurno biti značajno bolja i kvalitetnija. No, to je samo jedan dio sredstava koja će se ulagati u sanaciju prometne infrastrukture na području ZŽ. Onaj drugi, značajno veći, sredstva idu kroz našu županijsku upravu za ceste i oni su osigurali 59 milijuna eura – istaknuo je župan ZŽ Stjepan Kožić.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomislav Landeka krajem siječnja ove godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisao ugovore za sanaciju 35 cestovnih klizišta, 32 mosta i propusta te 29 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 60 kilometara: Dakle, ovo nam je prilika da u kratkom vremenu, zahvaljujući EU fondovima, odnosno potresu koji nas je zadesio da napravimo velike stvari za ZŽ, odnosno za ceste kojima mi upravljamo, za županijske lokalne ceste s kojima mi upravljamo. Dakle, ovaj vrijedan projekt, samo da slikovito objasnim, je vrijedan 5,5 milijuna eura, dakle spomenutih 47 klizišta su nama u naravi, u praksi smo mi sanirali 4 do 5 klizišta godišnje koliko smo imali dostupnih sredstava. Možemo reći da je ovo ulaganje u najmanju ruku desetogodišnje što se tiče štetnog utjecaja, erozije tla koje je uzrokovano potresom. Jedno desetogodišnje ulaganje koje nismo planirali – kazao je Landeka.

Umjesto standardnih 4 klizišta godišnje, koliko si možemo priuštiti iz vlastitih sredstava, ove godine ćemo zahvaljujući sredstvima povučenim iz Fonda sanirati 82 klizišta. Pridodamo li tome ceste i mostove dolazimo do investicije koju sami ne bismo realizirali narednih 30 godina, pojasnio je Landeka nadodavši: Mi smo potpisali već tri ugovora, jedan za petrinjski potres, jedan za zagrebački, a treći ugovor je bio direktna dodjela sredstava ŽUC-u za nastale troškove od petrinjskog potresa, odnosno od 2020. godine u ukupnom iznosu od 61 milijun eura. Nadodajući na to 5,5 od županije zahvaljujući aktivnostima svih učesnika u samoj prijavi projekta, posebno bih istaknuo pročelnika, gosp. Horvatinovića, naravno sve to uz blagoslov župana, nadodajući na 61 još 5,5 milijuna eura na ova klizišta na koja se kreće u realizaciju. Rekao bih da se radi o 66,5 milijuna eura ukupnog ulaganja u županijske lokalne ceste na području ZŽ.

Povijesna investicija i prilika koju su Zagrebačka županija i ŽUC iskoristili, a koja će znatno utjecati na kvalitetu lokalnih i županijskih cesta. Ova značajna obnova zasigurno će podići kvalitetu života građana, ali i za gospodarstvo, jer će kvaliteta prijevoza biti bolja i sigurnija.

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM