Zagrebačka županija darovala opremu HGSS-u Samobor

HGSS-ovce su tom prigodom u njihovim prostorima u Samoboru, posjetili župan Stjepan Kožić i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović

Foto: Press materijal

Zaštitne kacige, viziri, rukavice, sigurnosne kočnice, GPS ogrlica za potražnog psa samo su dio opreme za spašavanje iz visina ukupne vrijednosti 43 tisuće kuna koju je Zagrebačka županija darovala Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Samobor.

– Za vrijeme pandemije sve više ljudi odlučilo se češće boraviti u prirodi, što mi svakako pozdravljamo, ali isto tako naš se broj intervencija u tom vremenu udvostručio. S druge strane, zbog iskustva s potresima, HGSS je dobio velik broj prijava za članstvo što je značajno povećalo broj vježbi i edukacija, a zahvaljujući ovoj donaciji moći ćemo kvalitetno opremiti i obučiti naše članove – rekao je pročelnik Stanice Samobor Nikola Tot, dodavši da su njihovi članovi u zadnje vrijeme sve više i po zaprešićkom i jastrebarskom terenu što upućuje na jasnu potrebu za formiranje novih stanica HGSS-a na području tih dvaju gradova.

Inače, HGSS – Stanica Samobor osnovana je 1. veljače 1956. godine što ju čini prvom i ujedno najstarijom stanicom prema teritorijalnom načelu. Danas HGSS – Stanica Samobor djeluje na području četiri grada (Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja i Zaprešić) i devet općina (Brdovec, Dubravica, Klinča Sela, Krašić, Luka, Marija Gorica, Pušća, Stupnik i Žumberak).